Dorpsfeest Wanneperveen is weliswaar een 'special edition', maar 'we hebben zo toch nog een feestgevoel'

Wanneperveen viert dit weekend haar jaarlijkse dorpsfeest. Een tentfeest is vanwege corona niet mogelijk, maar met The Special Edition ervaren de Venigers toch een feestgevoel.

Met elkaar de opdracht oplossen

Met elkaar de opdracht oplossen Foto: Martijn Bijzitter

Aan de Veneweg en de vele zijstraten hebben de bewoners van Wanneperveen hun tuinen met de Veniger blauw-geel-rode vlag en slingers versierd. In 27 tuinen staat bovendien een totempaal. Je ziet ze in allerlei kleuren en uitvoeringen. Als raket, met indianengezichten of zoals van groep De Josties op zijn Mexicaans. Deze groep dertigers en hun vrouwen hebben een partytent opgezet in een tuin aan de Wethouder Vosstraat. Onder de totempaal hebben zij blikjes bier en flessen wijn gelegd. „Dat kenmerkt onze groep”, zegt Lieza Vredenburg lachend. Ze legt uit dat de groepen tijdens The Special Edition elk uur een opdracht krijgen van het bestuur van Stichting Dorpsfeest Wanneperveen. „We hebben een knikkerbaan aangelegd en op straat onze groepsnaam uitgebeeld met een krijttekening. Met een drone werd daarvan een opname gemaakt. Ook ontsnapten we uit een escaperoom, die ons op het feestterrein bracht.”

Foto

Op een tafel in de tuin van de Josties staat een televisiescherm waarop de groep de livestream van The Special Edition kan volgen. Die uitzending verzorgt het feestcomité vanuit Café Belterwiede. Aan het begin van de zaterdagavond vertelt Lisanne van Dalen dat de volgende opdracht luidt: „Maak een foto met daarop een tiener, twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger en zestiger.” De groepsleden ronselen vervolgens snel zes vrijwilligers uit de buurt, zodat ook deze opdracht afgevinkt kan worden. Als Van Dalen een tussenstand doorgeeft, gaat er een gejoel op in de tent. „De Josties staan op de tweede plaats”, horen ze Van Dalen zeggen.

Sfeer meten

Groepslid Kaylee Biemholt van de Josties vindt The Special Edition een mooi alternatief. „Het is gezellig, we hebben zo toch nog een feestgevoel. Een week van te voren moesten we al de totempaal maken, zo kwamen we meteen al in de feestsfeer.” Die feestsfeer zit er ook goed in bij de vriendengroep aan de Ds. Van Raalteweg, die haar totempaal Wij staan voor paal heeft genoemd. Van alle groepsleden hebben zij een foto op de totempaal geplakt. Bestuursleden Aaltje van den Brink en Allard Olie komen daar even op bezoek. Zij zijn gehuld in witte pakken en dragen een meetlint om de hals. „Wij meten bij elke groep de sfeer op”, zegt Olie. Hij vertelt dat het dorpsfeest vrijdag al begon met een kinderochtend. Om het feest op zaterdag coronaproof te laten verlopen, organiseerde het bestuur geen tentfeest. In plaats daarvan vieren de deelnemende groepen met maximaal 15 personen samen het feestje in hun eigen tuin.

Een vriendengroep heeft zondag nog een optreden van de Meppelse zanger Willem Spaans georganiseerd. Bij de kerk is zondagochtend een gezamenlijke dienst. Olie meldt dan ook nog de uitslag. „De winnaar is Mixed Grill, met op de tweede plaats De Josties en op drie Geen Idee! & De Pastoorstraat.” Hij bedankt al zijn dorpsgenoten voor de speciale editie. „En laten we hem alsjeblieft speciaal houden en volgend jaar weer gewoon feest vieren in de tent!” besluit hij.