Drents Archief zet omvangrijke collectie historische kaarten uit vier eeuwen online

Beilen zou nooit een vestingstad worden. Foto: Drents Archief

Een omvangrijke collectie historische kaarten van het Drents Archief is online te bekijken. Deze zijn afkomstig uit de Historische Atlas, een losse verzameling kaarten van Drenthe, maar ook van andere provincies en omliggende landen.

De kaarten dateren van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw en zijn allemaal met een ander doel gemaakt. Van elke Drentse gemeente zijn er kaarten te vinden in deze Historische Atlas.

Toeristenkaartje van Emmen uit de jaren dertig

Denk aan een kaart van de Uffelter marke uit de 18de eeuw, een toeristenkaartje van Emmen uit de jaren dertig of een kaart uit april 1945 met de posities van het Duitse leger en de Geallieerden in Drenthe.

Vanwege de corona-pandemie was het Drents Archief dit voorjaar een aantal maanden voor publiek gesloten. In die periode heeft het archief al meerdere collecties online gepubliceerd, zodat publiek thuis aan de slag kon met het doen van historisch onderzoek. De Topografische Atlas stond in eerste instantie gepland voor eind dit jaar, maar dat is nu vervroegd.

Kaart over geplande vestingstad Beilen

Op sommige kaarten is alleen een deel van Drenthe te zien, zoals onder andere een kaart ‘Ter Bevestiging van het dorp Beilen’. Het centraal gelegen dorp in Drenthe wordt door een brand in 1820 bijna volledig van de kaart geveegd, alleen de kerk overleeft de vuurzee. Twee jaar later wordt er een plan gemaakt om van Beilen een vestingstad te maken, naar het voorbeeld van Coevorden. Op de kaart zijn poorten, paviljoenen en een arsenaal te zien, het plan is echter nooit uitgevoerd.

Waar zijn de kaarten te vinden?

De kaarten uit de Historische Atlas zijn te vinden op de website van het Drents Archief . Onder het menu ‘Kaarten’ staan alle ruim 1200 kaarten onder elkaar.