Duchenne-held Johan Lier uit Rouveen overleden

Johan Lier hier bij zijn team van Spier voor Lier. Spier voor Lier

Rouveen - In zijn woonplaats Zwolle is zaterdag Rouvener Johan Lier (34) overleden. Johan was de drijvende kracht achter en inspiratiebron van team Spier voor Lier, een club familieleden en vrienden die jaarlijks fietsen voor Duchenne Heroes, een organisatie die geld inzamelt om de spierziekte Duchenne de wereld uit te krijgen.

De sponsorfietstocht gaat per mountainbike door België, Luxemburg, Duitsland en Nederland is dit jaar wegens corona afgelast, maar anders zouden broer Henri en zwager Michael Frijlink weer op de pedalen stappen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Duchenne. Er is nog steeds geen medicijn tegen de ziekte. Duchenne komt voor bij jongens. Met ongeveer 10 jaar, wordt lopen erg moeilijk, en worden de kinderen afhankelijk van een rolstoel. En als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden, is beademing nodig. Ook de hartspier wordt steeds zwakker. Hierdoor is Duchenne Spierdystrofie fataal.

„We gaan zeker door met de strijd”, laat broer Henri Lier weten. Volgend jaar doen we weer mee om geld in te zamelen.” Broer Johan was bijna altijd bij de start en finish aanwezig. Hij maakte ook officieel deel uit van het team. „Hij was een grote inspiratiebron.”

Betrokken

Tot op het laatst was Johan, die woonde in een woonvorm in Zwolle, betrokken bij alles wat er gebeurde in zijn leven en ook Spier voor Lier volgde hij op de voet. „Ondanks zijn ziekte haalde hij alles uit het leven", aldus broer Henri. „Je weet bij Duchenne dat deze dag ooit gaat komen, maar het blijft heel verdrietig.”