Marianne Miltenburg uit Lhee ergert zich aan toegenomen drukte Dwingelderveld: 'Wordt steeds meer een pretpark'

Marianne Miltenburg ergert zich groen en geel aan de toegenomen drukte in het Dwingelderveld. Volgens de inwoonster van Lhee zorgt het recreatieve gebruik van natuurgebieden voor veel verstoring van de dieren die in het park leven.

Nationaal park Dwingelderveld is normaal een oase van rust.

Nationaal park Dwingelderveld is normaal een oase van rust. Foto: archief Wilbert Bijzitter

Het is het algemene beeld van de laatste coronamaanden: de Nederlandse natuurgebieden worden massaler bezocht dan ooit tevoren. En die drukte brengt overlast met zich mee. Dat beeld wordt ook bevestigd door boswachter Albert Henckel. „Iedereen zoekt een plekje om zich in de natuur te vermaken en dat levert overlast op. Dat begint al op de verschillende parkeerplaatsen. Wandelaars, fietsers en andere gebruikers verzamelen zich daar om zich daarna in het gebied te verspreiden.”

Loslopende honden

In een open brief schrijft Marianne Miltenburg dat ‘ondanks alle waarschuwingen van boswachters in de media, mensen het verzoek om hun hond aangelijnd te houden – of in ieder geval onder appel – in de wind slaan’. De inwoonster van Lhee heeft daarom zelf het heft in handen genomen en zelf een bordje geplaatst bij een parkeerplaats. Daar staat op te lezen ‘dat overal in het bos nu reekalfjes liggen’.

Ook verzoekt ze hondeneigenaren hun hond niet van het pad te laten gaan. Miltenburg vindt de borden die Staatsbosbeheer gebruikt om de bezoekers ban de natuur te informeren te onduidelijk. „Mensen schijnen immers nog altijd te denken dat honden dwars door de bossen mogen struinen. Losloopgebied toch?” Volgens Miltenbrug was Drenthe vroeger een provincie waar rust heerste, maar waar nu alles kan en mag. „Mijn woonomgeving is eerder een pretpark geworden dan een nationaal park.”

Geen toestemming

Boswachter Henckel kent de inhoud van de open brief van Miltenburg en wil wel wat nuances aanbrengen. Zo is er nooit toestemming gegeven voor het geven van jachthondentrainingen in het bos. Iets dat de inwoonster van Lhee Staatsbosbeheer wel verwijt. „Dat zouden wij natuurlijk ook nooit toestaan. En constateren wij dat er wel dergelijke activiteiten plaatsvinden, dan treden wij op”, zo zegt hij. Henckel doet een beroep op het gezonde verstand van de mensen. „Wij zijn allemaal gebruikers van de natuur en doet iedereen maar wat, dan wordt het een puinhoop. Dus houd je aan de regels en houd rekening met elkaar.”

Familiepad

Eind mei werd in het Dwingelderveld door Staatsbosbeheer het populaire familiepad afgesloten vanwege broedende kraanvogels. Volgens boswachter Henckel is dat door de bezoekers van het nationaal park zonder morren geaccepteerd. „Kraanvogels zijn zeldzame en schuwe vogels die geen mensen verdragen binnen een straal van een paar honderd meter. Daarom is het erg belangrijk dat zij niet gestoord worden tijdens het broeden. Het zou toch schitterend zijn wanneer het lukt om het broedsel van de kraanvogels te redden. Daarom is het belangrijk dat het wandelpad, te bereiken vanaf de parkeerplaats Achter ‘t Zaand bij Lhee, nog even afgesloten blijft.”