Dwingeloo maakt zich op voor 13e editie Zomerzinnen

Zomerzinnen. Gerrit Boer

Dwingeloo - De 13e editie van Zomerzinnen, het grootste literatuur- en muziekfestival van Noord-Nederland, staat voor de deur. Komende zaterdag opent de Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma om 15.00 uur het festival.

Zomerzinnen is in 2007 gestart als literair midzomerfestival: laagdrempelig, gezellig, met cultuur op niveau, georganiseerd door Biblionet Drenthe in samenwerking met alle literaire organisaties en veel vrijwilligers. In de loop der jaren is het festival gegroeid en op verschillende plaatsen in Drenthe gehouden. Zomerzinnen keerde in 2018 definitief terug in Dwingeloo.

Nadat het festival zaterdag geopend is, worden in de zalen van Hotel & Restaurant Wesseling en Grand Café de Brink, in de Sint Nicolaaskerk, het koetshuis en een grote tent op de Brink lezingen en interviews gegeven. Dit jaar door onder meer Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Suzanna Jansen, Vonne van der Meer, Marcel Möring, Erna Sassen, Rosita Steenbeek, Bert Wagendorp, Levi Weemoedt, Jeroen Zijlstra en Tjitske Jansen. Schrijfster Manon Uphoff is op het laatste moment toegevoegd aan het programma van het literatuur- en muziekfestival. Zij vervangt Frank Groothof die om privé-omstandigheden af heeft moeten zeggen.

Marcella Kleine

Uphoff wordt op Zomerzinnen door Annette Timmer geïnterviewd over ‘Vallen is als vliegen’, haar recent verschenen bejubelde roman over seksueel geweld in een gezin. Gerdien Verschoor wordt geïnterviewd over Het meisje en de geleerde, kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts. Heel toepasselijk in dit Rembrandt-jaar. Voor veel mensen een kennismaking met de schrijfster én met de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Over twee weken volgt ze namelijk Dirk Mulder op. Ook Marcelle Kleine komt naar Dwingeloo. De schrijfster uit Diever vertelt over grenzeloze inspiratiebronnen. Onlangs verscheen van haar hand de thriller ‘In het verborgene’, haar achtste vrouwenthriller. Marcella’s lezing begint om 16.00 uur in de serre van Grand Café De Brink in Dwingeloo.

Excusief interview

Meer dan dertig landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten zijn er tijdens de 13e editie te bewonderen. Leden van Drentse Literatuurclubs en bibliotheken krijgen behalve korting op de toegangsprijs een exclusief interview met Tessa de Loo. Zij komt speciaal voor Zomerzinnen in juni uit Portugal, waar ze al een kwart eeuw woont.

Aanleiding is haar boek De tweeling - achter de schermen, het verhaal van een wereldwijde bestseller. Het festival Zomerzinnen is ook muzikaal een feest. Zo maken Bert Hadders en Ottto Groote een muzikale reis de grens over en de geschiedenis in en brengt Erik van Muiswinkel het programma ‘Buigt Allen Mee Voor Drs. P!

Poëzie- en prozabundel

Ook wordt zaterdag de poëzie- en prozabundel Natuur in Westerveld gepresenteerd. Hierin zijn zeventig gedichten en verhalen opgenomen van mensen, die affiniteit hebben met de natuur in de gemeente Westerveld. Een ieder die de natuur in en rond de gemeente Westerveld een warm hart toedraagt, werd begin dit jaar uitgenodigd om mee te schrijven aan het Poëzie- en Proza Project ‘Natuur in Westerveld’. Dit project was een initiatief van Stichting Cultuurfonds Westerveld in samenwerking met de Bibliotheek.

Het doel was jong en oud te stimuleren om in poëzie of proza te verwoorden wat de natuur in Westerveld voor hen betekent. De projectgroep, bestaande uit inwoners van Westerveld die affiniteit met poëzie en proza hebben, was blij verrast met de animo en de kwaliteit van de inzendingen. De bundel telt 98 pagina’s en is voorzien van een aantal illustraties van kunstenaar Arne Brink uit Dwingeloo. Ook de illustratie op de cover is door hem gemaakt.

Leerlingen

Leerlingen van het Dr. Nassau College in Beilen laten op het festival Zomerzinnen hun poëtische stem horen. Verder interviewen twee jonge schrijfsters Erna Sassen interviewen. De in Diever woonachtige docent Nederlands Matijs Lips, vindt het fantastisch voor zijn leerlingen: ‘deze ervaring is waardevol. Als docent zoek je naar manieren om leerlingen in beweging te zetten en ze uit te dagen hun taalgrenzen te verleggen. Je creëert speelruimtes waar ze zich kunnen ontwikkelen. Zomerzinnen is een grote speeltuin. Jongeren komen in contact met schrijvers en dichters en maken op een leuke manier kennis met literatuur. Daar kan geen reguliere les Nederlands tegenop.’

Zomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen. Het festivalterrein van Zomerzinnen op de Brink is gratis te bezoeken. Voor de lezingen en optredens wordt entree gevraagd.

Meer informatie: www.zomerzinnen.nl .

Nieuws

menu