Maya Elly uit Dwingeloo zamelt geld in voor vrienden op La Palma

Luisa tijdens de opening van het tapasrestaurant in Dwingeloo. Foto: Alanda de Boer

Voormalig eigenaresse van Tapasrestaurant Casa Maya Elly Bishop-Koopman aan de Dieversluis in Dwingeloo is een crowdfundingsactie gestart om getroffen families op het Canarische Eiland La Palma een financieel steuntje in de rug te geven na de verwoestende vulkaanuitbarsting.

De Dwingelse heeft nauwe banden met families op het eiland waarvan ze ook de recepten en de inspiratie kreeg om het tapasrestaurant in Dieverbrug te openen. Via het crowdfundingsplatform Gofund.me kun je je steun betuigen door een donatie te doen.

Op het Canarische Eiland La Palma barstte op 19 september een vulkaan uit. Een gloeiende lavastroom en asregen richten sindsdien veel schade aan aan gebouwen, infrastructuur en bananenplantages. Elly’s jeugdvriendin Luisa en haar gezin raakten hun complete huis kwijt. Ook familieleden van Luisa en duizenden anderen zagen hun eigendommen verdwijnen in de enorme lavastroom. En hoewel er tot dusver niemand ernstig gewond is, is het leed groot.

In haar hart gesloten

Elly Bishop-Koopman uit Dwingeloo woonde in haar jeugd korte tijd op La Palma. Sindsdien heeft ze het eiland en haar inwoners in haar hart gesloten en komt ze er regelmatig voor vakanties. Met haar jeugdvriendin Luisa houdt ze nauw contact en via haar en haar moeder leert ze de heerlijke Canarische keuken kennen. In het voorjaar van 2015 opent Elly in bijzijn van haar Palmese vriendin Luisa haar tapasrestaurant Casa Maya aan de Dieversluis in Dieverbrug. Met de familierecepten van Luisa en de Canarische producten die rechtstreeks van La Palma worden gehaald, wordt het restaurant een groot succes. Vanwege privéomstandigheden doet Elly het restaurant in 2018 over aan Lisa Hulskamp die nog steeds enkele familierecepten van Luisa gebruikt in het tapasrestaurant.

Elly is diep geraakt door de natuurramp die zich op haar favoriete eiland voltrekt. „Wij zijn het afgelopen weekend naar La Palma gegaan om Luisa te bezoeken en enkele waardevolle spullen in ons appartement veilig te stellen. Luisa en haar gezin wonen nu bij een opa en hebben nog dagelijks last van aardbevingen, de immer voortdurende asregen, het gevaar van lavabommen en de voortdurende angst voor wat er gaat komen. Het hele leven staat er stil, scholen zijn gesloten en ze hebben nauwelijks inkomsten omdat ze niet kunnen werken.”

Financieel steuntje

Elly en haar vriendinnen Janick Westerweel uit Appelscha en Ida Otten van IJssalon Smaak uit Diever hebben een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen voor Luisa en haar familie. „Het geld dat we inzamelen komt terecht bij Luisa en haar familie, daar zal ik persoonlijk zorg voor dragen. Met dit financieel steuntje in de rug geven we ze hoop om, zodra het weer kan, het leven weer op te kunnen bouwen.”

Ook Lisa Hulskamp, de huidige eigenaresse van Casa Maya, is begaan met het lot van Luisa die zij persoonlijk op La Palma ontmoette. „Casa Maya zal 5% van de novemberomzet doneren aan families op la Palma. Kom massaal eten of borrelen bij Casa Maya om een mooi bedrag bij elkaar te verzamelen!” Casa Maya is in november iedere vrijdag en zaterdag geopend vanaf 16.00 uur, ook voor een drankje (aan de bar). Reserveren is gewenst via telefoonnummer 0521 700261.

Via crowdfundingsplatform gofund.me/bf6e2b3d kan iedereen met een donatie steun betuigen aan Luisa en haar familie.


Nieuws

Meest gelezen