EHBO-verenigingen Havelte en Diever kunnen met nieuwe AED's op stap. Een schenking van Univé Samen uit Dwingeloo

Bertha Haandriksman van EHBO Havelte, Rikus de Weerd van EHBO Diever en Gerika Lubbinge van Univé Samen tijdens de overdracht van de AED’s. Foto: Gerrit Boer

Een schenking van Univé Samen in Dwingeloo heeft ervoor gezorgd dat de EHBO-verenigingen in Diever en Havelte twee nieuwe automatische externe defibrillators (AED’s) hebben kunnen aanschaffen. De apparaten, die woensdag zijn overgedragen, waren aan vervanging toe.

Vijftien jaar geleden schonk Univé al de eerste twee AED’s aan EHBO Diever en Havelte. Beide verenigingen nemen de apparaten mee tijdens EHBO-diensten op evenementen in de gemeente Westerveld. Volgens Rikus de Weerd, ad interim voorzitter van EHBO-vereniging Diever, worden hierdoor sport- en wandelevenementen, dorpsfeesten en andere evenementen waar de EHBO-verenigingen van Diever en/of Havelte aanwezig zijn, toch weer een stukje veiliger.

Niet gebruiken

Een AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan toedienen bij een hartaanval. Deze schok kan er dan voor zorgen dat het hartritme weer hersteld kan worden. „Je hoopt natuurlijk het apparaat nooit in te hoeven zetten, maar is dit wel het geval dan beschikken we over de modernste apparatuur”, zegt Rikus de Weerd.

Samenwerking

De EHBO-verenigingen in Westerveld zoeken niet alleen de samenwerking op met evenementen in de gemeente, ook op het gebied van gezondheid en vitaliteit zijn ze actief. Zo worden medewerkers van Univé Samen geschoold in de Reanimatie /AED door de EHBO-verenigingen en is de EHBO ook aanwezig tijdens een nieuw op te zetten gezondheidsmarkt voor leden van Univé Samen. „Deze plannen worden in de loop van dit jaar verder uitgewerkt en vormgegeven. Op deze manier laten we de regionale kracht van Univé en de lokale verenigingen zien”, zegt Univé-medewerkster Gerika Lubbinge.

Nieuws

menu