Echten lift mee met Mina Koes: wagenspel, belevingswandeling én onthulling nieuw beeld

Mina Koes moest eens weten hoe zij exact 140 jaar na haar overlijden, door toedoen van Remmelt van der Hulst, de krantenkolommen in haar eigen regio domineert. Een openluchtspel dat naar 2022 is verplaatst, een wagenspel en nu ook nog een belevingstocht. In Echten liften ze mee op Mina Koes.

Voor het wagenspel van mina Koes regelt Echten ook zitplaatsen op de brink. Net zoals in 2020 bij de eenakter 'Zij mint de koetsier'.

Voor het wagenspel van mina Koes regelt Echten ook zitplaatsen op de brink. Net zoals in 2020 bij de eenakter 'Zij mint de koetsier'. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

In 1881 werd Mina vermoord door Remmelt, plaats van delict: Het Zwarte Gat bij Zuidwolde. In Echten houden ze wel van historie, dus op het moment dat bekend werd dat het wagenspel over de wraak van Mina Koes op zaterdag 28 augustus naar Echten komt, werd al snel besloten er nog wat omheen te organiseren. Bovendien was sowieso al de onthulling van een nieuw beeld op de brink gepland in die periode én draait het Huus met de Belle precies 20 jaar.

„We hebben weer geen Bellefair kunnen organiseren, dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken”, zegt Roos Prinsse. Zo wordt er na het wagenspel een belevingswandeling van 2,5 kilometer gehouden door het Kraaienbosch en de omgeving, waarbij op vijf of zes plaatsen het vervolg van het verhaal van Mina Koes wordt verteld. „De avondwandeling gaat in groepjes rond, onderweg wordt verteld hoe Remmelt uiteindelijk tot zijn daad kwam. Aan het eind wordt het moordlied gezongen”, laat Roos weten.

Nieuw beeld op de brink

De Zuidwoldiger organisatie van het wagenspel hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken over ‘het theater’. Vrijwilligers in Echten regelen dat er op de brink, waar de wagen van Koes komt te staan, een tribune van strobalen wordt geplaatst. Precies zoals vorig jaar bij de eenakter Zij mint de koetsier , die bij de opening van het vernieuwde Huus met de Belle werd opgevoerd.

Op deze dag wordt ook het beeld onthuld, dat in de plaats komt van het gestolen bronzen beeld Nienke , dat Freek Berends ooit kocht van de Meppeler kunstenaar Charles Henri. Dat beeld kan echter niet meer gemaakt worden: Charles Henri overleed in 2014 en de mal van Nienke is kapot. „Er is een nieuw beeld gemaakt van roestvrij staal, het loont niet om dat te stelen en om te smelten. We hebben dit met Freek Berends afgestemd en hij adviseerde om kunstenaar Henk Hulzebos uit Pesse te benaderen. Volgens Freek moesten we kiezen voor een materiaal dat niet aantrekkelijk is om te stelen”, vertelt Henk Baas. „De clou is trouwens dat het bronzen beeld Nienke omgesmolten maar 150 euro oplevert, terwijl de waarde als kunstwerk volgens Freek Berends wel 15.000 euro was. Minstens.”

Begeleide wandeling

Het programma voor deze zaterdag begint om 17.00 uur met het wagenspel, waarna het beeld wordt onthuld en er alvast wat te eten en drinken wordt aangeboden. Om 19.00 uur start de begeleide wandeling. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot uiterlijk 21 augustus via huusmetdebelle@gmail.com . Het programma is onder voorbehoud van eventuele strengere coronamaatregelen.

Goed door coronatijd

Het Huus met de Belle komt redelijk goed door de coronatijd heen. „Wij hebben het ook lastig gehad, maar zijn absoluut niet ontevreden”, zegt bestuurslid Henk Baas. „Je merkt dat de vakantiegangers veelal in Nederland blijven. We hebben ook voordeel bij het belevingsbos. Ouders gaan daar met hun kinderen heen en komen na afloop een ijsje en koffie bij ons halen.” Baas merkt ook dat de mountainbikeroute van Ruinen de nodige klanten oplevert. „Officieel moeten de mountainbikers hier parkeren, al kan dat ook bij Het Bovenveen. De mountainbikeroute voert ook door Echten.”

Het Huus met de Belle is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 en 16.30 uur. „We wilden graag al om half elf open, maar dat redden we niet met het aantal vrijwilligers. We waren trouwens bang dat een deel van de vrijwilligers door corona zou afhaken, maar dat valt reuze mee. Het loopt goed nu”, weet Baas. „Maar het is best een klus”, vult medebestuurslid Roos Prinsse aan. „De beheercommissie van de Belle is opgeheven en als bestuur hebben we de taken nu verdeeld.”