Een bakhuisje, het kolonieschooltje of een hallenhuisboerderij? Kies maar uit op Open Monumentendag in De Wolden en Westerveld

Het bakhuisje in Ansen. Foto: Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag, komend weekend, is er in De Wolden en Westerveld veel moois te zien. De activiteiten spelen zich in De Wolden af op zaterdag, in Westerveld staan de Koloniën van Weldadigheid van vrijdag tot en met zondag in het teken van Open Monumentendag.

Er is zaterdag in De Wolden veel moois te zien. Daar zitten bekende bouwwerken bij, zoals de molens in de Wijk, Zuidwolde en Ruinen, museumboerderij de Karstenhoeve, de kerken in Ruinen, Koekange, Blijdenstein en IJhorst en Beeldenpark de Havixhorst in De Schiphorst. Er zijn ook enkele panden te bezichtigen die wat minder bekend zijn.

Huize Welgelegen

De opening vindt plaats in Huize Welgelegen aan de Prinsesseweg 8 in Koekange. Deze boerderij bestaat uit een in 1881 in eclectische stijl gebouwd woonhuis, een bedrijfsgedeelte uit 1906 en een platte aanbouw aan het woonhuis uit ongeveer 1910-1915. In de voorgevel bevindt zich een stichtingssteen met de tekst: den 2 april 1881 den eersten steen gelegd door H.W. Steenbergen, oud 6 jaar. De boerderij, opgezet als herenboerderij, is bereikbaar via een oprijlaan waarlangs eiken zijn geplant.

Bakhuisje in Ansen

In Ansen kan het Bakhuisje aan de Dwingelerweg 21 bezichtigd worden. Het stookhok bij de karakteristieke oude Saksische boerderij aan Dwingelerweg 21 is recent gerestaureerd. Een stookhok is een losstaand gebouwtje op het erf. In het hok werd brood gebakken, varkensvoer klaargemaakt, de was opgekookt, geweckt en geslacht. Het gebouwtje stond los van de boerderij vanwege het brandgevaar dat de oven veroorzaakte. Tegenwoordig worden bakhuisjes herbestemd als de agrarische functie van de boerderij is komen te vervallen. Het is bijzonder dat dit bakhuisje in Ansen weer helemaal gerestaureerd is.

Huize Echten

Huize Echten is weliswaar bekend, maar alleen toegankelijk tijdens Open Monumentendag (tussen 12.00 en 15.30 uur). Er vinden dan doorlopend rondleidingen plaats. Ook de tuinen zijn dan te bezichtigen. Om 15.30 uur vindt er een concert plaats van het Piratenkoor het Zwarte Gat.

Hallenhuisboerderij in Ten Arlo

Aan de Hoogeveenseweg 17 in Ten Arlo is een hallenhuisboerderij te bekijken. Om 11.00 uur of 15.00 uur is er een rondleiding in de tot restaurant verbouwde boerderij van het hallenhuistype. De gehele dag is er een informatieflyer aanwezig en wordt een video over het pand vertoond. De boerderij is in traditioneel ambachtelijke stijl gebouwd en is van het hallenhuistype. Dit type boerderij zie je veel in Midden- en Oost-Nederland. Kenmerkend is de middenlangsdeel. Dit betekent dat de deel (dat is de werkruimte in de boerderij) in de lengterichting van de boerderij ligt. De boerderij in Zuidwolde heeft een dwarsgeplaatst voorhuis.

Koloniën van Weldadigheid

Het monumentenweekend speelt zich in Westerveld af in de Koloniën van Weldadigheid, onlangs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Meer dan dertig monumenten en bezienswaardigheden vertellen het unieke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid. Drie dagen lang, van vrijdag tot en met zondag, zijn er extra activiteiten om bezoekers kennis te laten maken met het bijzondere gebied waar een geschiedenis van meer dan 200 jaar is te zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande fiets- en wandelroutes in het gebied. Deze routes voeren onder andere langs de koloniehuisjes, het Koloniekerkje, Huis Westerbeek, het logement en postkantoor.

Startpunt van de wandel- en fietsroutes is in Frederiksoord bij Museum De Proefkolonie. Fietsen, e-bikes en e-koloniescooters zijn te huur bij het Fietstransferium in Frederiksoord of de dependances bij Eethuys de Steen in Willemsoord of Grenzeloos in Doldersum.

Voor een extra leuke beleving kan er gekozen worden voor een rondrit met de kolonietram of de Elektrische Kolonie Express. In het Koloniehuisje vertelt koloniste Jansje Biemans alle geheimen van 200 jaar geleden en in het Kolonieschooltje in de Tuinbouwschooltuin geeft juffrouw Gootjes een lesje. In Willemsoord kan de audiotour ‘Op Paupervisite’ worden gelopen of kan de Virtual Reality Experience worden bezocht.

Uitgebreide informatie: www.weldadigoord.nl en het programma in De Wolden .

Nieuws

Meest gelezen