Een duik in het buitenwater: lekker verkoelend maar pas op voor blauwalgen. Kan er nog veilig gezwommen worden in de wateren van Meppel en omgeving ?

Blauwalgen veroorzaken huid- en oogirritaties bij zwemmers. Foto: Rijkswaterstaat

Afkoelen tijdens de hittegolf? Voor velen is een verfrissende duik in het buitenwater de perfecte oplossing. Maar dat is niet zonder gevaar. Blauwalgen vermenigvuldigen zich snel in warm en stilstaand water, zo ook in de recreatieplassen in Meppel en omgeving.

Het zwemseizoen duurt van 1 mei tot 1 oktober. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert de officiële open zwemwateren tijdens deze periode regelmatig. Om de waterkwaliteit op peil te houden wordt gelet op de troebelheid, de geur, de kleur en de zuurgraad van het water. Daarnaast wordt gekeken of er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën plaatsvindt. Ook wordt de vorming van blauwalg gemonitord.

Het waterschap adviseert dan ook alleen in wateren te zwemmen die tijdens het zwemseizoen gecontroleerd worden. In Meppel en omgeving kan veilig gezwommen worden op de volgende locaties:

  • Tussenboerslanden, Nijeveen.
  • Zwemeiland Bovenwijde, Giethoorn.

  • Het Veneger Gat, Wanneperveen.
  • Surfstrand West Belterwijde, Nationaal Park Weerribben-Wieden.

  • De Zwarte Dennen, Punthorst.

  • Strand Nijstad, Hoogeveen.

Een actueel overzicht van de veiligheid van zwemwateren in de omgeving is te vinden op de website van WDODelta en op de overzichtskaart van zwemwater.nl .

Blauwalgen: dit zijn het en zo herken je ze

Mocht je toch een duik willen nemen in wateren die niet door het WDODelta gecontroleerd worden, let dan goed op blauwalg. Er wordt vaak met waarschuwingsborden aangegeven of er blauwalgen in het water zitten, maar je kunt ze ook herkennen.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. De bacterie kan in het water leven door drie factoren. Dit zijn licht, koolstofdioxide en de voedingsstoffen in het water. Als het water stroomt, verspreiden de blauwalgen zich door het water en is het vormen van een drijflaag niet mogelijk. In stilstaand water kan dit wel. Als de dikte van de laag toeneemt, krijgen de onderste blauwalgen niet genoeg licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen om te kunnen overleven. Deze blauwalgen sterven en brengen giftige stoffen met zich mee, die zich verspreiden in het water.

Deze giftige stoffen veroorzaken klachten bij zwemmers. Zij kunnen door de gifstoffen van de bacterie last krijgen van huid- en oogirritaties. Daarnaast kunnen hoofdpijn en maag- en darmklachten optreden. Om dit tegen te gaan adviseert zwemwater.nl watergenieters om na het zwemmen een douche te nemen.

Ook huisdieren kunnen last krijgen van blauwalgen. Laat een huisdier daarom niet zwemmen in wateren waarvan niet zeker is of het blauwalgen bevat.

Nieuws

menu