Een hulphond is de hartenwens van Jolienke: met crowdfunding is het bedrag bijna binnen

Jolienke bakt knieperties voor hulphond. Foto: André Weima Fotografie
Jolienke Weideman (37) groeide op in de Wijk. Vlak na haar geboorte bleek ze een visuele beperking te hebben. Blind aan een oog en het andere maar 25 procent zicht. Tijdens haar jeugd werd ze daarmee gepest en voelde zich vaak buitengesloten. „Als je een visuele beperking hebt, dan denkt men gelijk dat je ook dom bent, dat is natuurlijk onzin”, aldus Jolienke. „Ik heb mij door mijn beperking nooit laten weerhouden dingen te ondernemen en studeerde in Zwolle aan Windesheim. Ik ben helaas afgekeurd, maar doe veel vrijwilligerswerk. Zingen met cliënten van Cosis WDL De Wendakker. Wandelen met een bewoonster van het Jannes van der Sleedenhuis, daar houd ik ook muziekochtenden met de bewoners. Lekker samen zingen vinden de ouderen heerlijk. Dit doe ik ook bij Vanboeijen in de Meteoor met verstandelijk beperkten. Ook voor De Zonnebloem ben ik actief, hiervoor bezoek ik een oudere dame. Helaas ligt er nu met corona veel stil, maar dat vul ik in door filmpjes op te nemen en dan op YouTube te plaatsen. Zo kan iedereen toch verder met muziek.”
Ondanks al deze activiteiten is het dagelijks leven niet makkelijk. „Na mijn studie kreeg ik een relatie en verhuisde naar Friesland. Daar bleek de leuke man op wie ik verliefd was geworden toch niet zo aardig. Ik werd gekleineerd en mishandeld.” Uiteindelijk wist Jolienke zich uit deze relatie te bevrijden, maar niet zonder de nodige geestelijke schade. Na meerdere behandelingen bij de psycholoog bleek Jolienke naast PTSS ook ADHD te hebben.
PTSS door gewelddadige relatie
„Ja, ik was altijd al alert”, vertelt ze. „Maar na die nare ervaringen werd het alleen maar erger. Je bent altijd ‘aan’ en dat maakt slapen ook moeilijk, want bij het minste geluid ben je weer wakker.” Uiteindelijk werd haar een hulphond aangeraden, want het dier kan helpen je veilig te voelen, maar biedt ook rust en troost. „Ik kom heel opgeruimd en vrolijk over, maar de hond wordt getraind om je onderliggende gevoel te herkennen en daar op in te spelen door je bijvoorbeeld uit drukte weg te leiden, of gewoon door er alleen maar te zijn en je met zijn lichamelijk contact tot rust te brengen”, legt Jolienke uit.
‘Als eerste dacht ik aan KNGF’
„Als eerste dacht ik aan de KNGF, maar daar specialiseert men zich vooral in het trainen van buddyhonden voor (oud-)geüniformeerden, zoals oorlogsveteranen, agenten en brandweerlieden.” Uiteindelijk kwam de Hoogeveense het Bultersmekke-programma tegen. De essentie en kracht van dit programma is dat mensen met een beperking in hun thuissituatie en onder begeleiding van professionals zelf de eigen hond opleiden tot officiële assistentiehond.
„Het is niet alleen een intensieve training, maar ook een hele dure”, aldus Jolienke. „Mijn aanvraag hiervoor bij de gemeente werd na een jaar eindelijk toegekend, dus daar hoefde ik me geen zorgen meer over te maken. Het speuren naar een geschikte hond en instructeur had wat meer voeten in aarde, maar ook dat is gelukt. Het grootste probleem nu? De aanschafkosten van de pup en alles wat daarbij komt kijken. Ik heb zelf een fokker met een geschikte moederhond gevonden in Eursinge en de puppy’s zijn nu geboren. Ik krijg iedere dag wel foto’s van de fokster en kan zien hoe de hondjes zich ontwikkelen. Mijn instructeur bepaalt uiteindelijk welke pup geschikt is.”
Crowdfunding
Waar moet je aan denken als je een dergelijke hond wilt kopen? „Prijskaartje 2000 euro. Een heel bedrag, maar ik ben er bijna door een crowdfunding actie op Facebook en www.steunactie.nl, de verkoop van zelfgebakken knieperties en het inzamelen van statiegeldflessen. Mijn moeder en vriendinnen helpen mee, dus het bedrag is bijna binnen. Nog 200 te gaan voor ‘mijn’ Labradoodle, maar dan heb ik nog niet de benodigde spulletjes, zoals een mand, riem, voerbak enzovoorts. Verder moet dit type hond driemaal per jaar getrimd worden en wordt het aangeraden de pup te verzekeren. Als men nog statiegeldflessen wil brengen of spulletjes over heeft dan zijn die hier welkom (jolienkeweideman@gmail.com). Ik hoop zó dat het gaat lukken met het bedrag; niet alleen voor de aanschaf, maar ook die extra kosten. Dat zou een fantastische start zijn van het nieuwe jaar” aldus een hoopvolle Jolienke.