Een leven lang de pijpen laten zingen. Jan van Tellingen was 53 jaar organist bij de Grote Kerk in Hoogeveen

Jan van Tellingen (88) heeft misschien wel een record in handen. Zondag stopte hij na 53 jaar als organist in de Grote Kerk in Hoogeveen. Als hij niet kon, zat echtgenote Annie (86) achter het klavier. „Het is een samengaan van de liefde voor God en dit unieke instrument.

Jan en Annie van Tellingen hebben afscheid genomen als organisten van de Grote Kerk.

Jan en Annie van Tellingen hebben afscheid genomen als organisten van de Grote Kerk. Foto: Ada Veldman

Annie heeft aangegeven af en toe nog wel eens de eredienst te willen begeleiden, maar Jan is ermee gestopt. „Ik kan niet meer een hele dienst op de orgelbank zitten. Ik vind het erg jammer, want spelen is mijn lust en mijn leven, ik doe het al sinds 1939, maar het kon niet anders”, zegt Jan van Tellingen.

Afscheid makkelijker door corona

„Corona heeft gek genoeg het afscheid wat makkelijker gemaakt”, voegt echtgenote Annie toe. „Daardoor kon er al niet of minder gespeeld worden, waardoor het uiteindelijke afscheid al een beetje werd ingezet.”

Jan en dus af en toe Annie bespeelden een prachtig historisch instrument. Het orgel in de in 1652 gebouwde Grote Kerk in Hoogeveen is gebouwd door J.C. Scheuer in 1843. In 1854 werd het uitgebreid met een zelfstandig pedaal, de werkzaamheden werden uitgevoerd door de bekende orgelbouwer Van Oeckelen.

Plichtsgevoel

Het muzikale echtpaar Van Tellingen en met name Jan die hoofdorganist was, had een enorm plichtsgevoel. In het begin speelde hij soms drie diensten op een dag en af en toe ook nog in een andere kerk. Later kwamen er meer organisten bij en hadden Jan en Annie ook wel eens een vrij weekend.

Kracht en steun

Jan die muzikale genen heeft en later het conservatorium afrondde, deed niks liever dan spelen op de koning der instrumenten. De vingers en voeten dansten om te pijpen te laten zingen. „Het geloof is in ons leven altijd van groot belang geweest. Het geeft kracht en steun en als je dat in je lijf voelt, kun je dat als organist overbrengen. Soms raakten mensen ontroerd”, zegt Jan. „Dan weet je dat de boodschap overkomt.”

Jan en Annie die dit jaar ook nog eens 65 jaar getrouwd zijn, ontmoetten elkaar in Den Helder. Jan uit Zeist zat bij de Koninklijke Marine en Hoogeveense Annie was de dochter van een dominee die kriskras door het land trok en nu in Den Helder stond. „We troffen elkaar op de orgelbank van een kerk, want we waren en zijn beiden gek van het orgel en we wilden allebei spelen”, zegt Annie. Die ontmoeting boven in de kerk in Den Helder was de start van een lang en muzikaal huwelijk, waarin God en het orgel zeer prominent aanwezig zijn. De liefde voor het machtige instrument was een mooie gezamenlijke hobby en dat is altijd zo gebleven.”

Canada

In het lange muzikale huwelijksleven streek het echtpaar ook nog neer in Canada. Daar werden drie van de vier kinderen geboren. Terug in Nederland bleek dat jonge gezinnen in de geboorteplaats van Annie, Hoogeveen, gemakkelijk een huis konden krijgen. Niet lang daarna maakten Jan en Annie hun opwachting als organisten. Jan van Tellingen werkte lang als docent muziek op een middelbare school.

In de kerk spelen doet Jan van Tellingen niet meer, maar in zijn woning staat een mooi instrument. Gelukkig laat de oude musicus nog dagelijks de pijpen zingen. „Heerlijk om te doen.”