Eerste Drentse biogasnetwerk staat in de steigers in De Wolden, Commissaris Jetta Klijnsma laaiend enthousiast

In het gebied tussen Koekange, de Wijk en Echten moet het eerste biogasnetwerk van Drenthe komen. De vergunningen voor het met kleinschalige mono-mestvergisters opwekken van biogas zijn bijna rond, de aanvraag voor SDE-subsidie gaat de deur uit. Het biogas gaat via nieuw aan te leggen gasleidingen naar een centrale locatie, waar het tot groen gas wordt opgewerkt..

De unieke biogasplannen van de regio Koekange-Echten werden dit najaar gepresenteerd aan het voltallige college van B en W van De Wolden en aan Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

De unieke biogasplannen van de regio Koekange-Echten werden dit najaar gepresenteerd aan het voltallige college van B en W van De Wolden en aan Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Vier initiatiefnemers benaderden 19 agrariërs, waarvan er 13 overbleven. Die hebben zich verenigd in energiecoöperatie Biogasnetwerk Koekange-Echten. De provincie Drenthe heeft een haalbaarheidsstudie gefinancierd en daaruit bleek dat de plannen een goede kans van slagen hebben, mits een groot aantal bedrijven meedoet. Met de dertien agrariërs zijn meer dan voldoende koeien gescoord, om rendabel te kunnen werken.

Nieuws

menu