Eerste bewoners wonen in zorgappartementencomplex De Borgstee in Vledder

Het woonzorgcentrum beschikt naast zestien koopappartementen over zestien zorgappartementen voor intensieve zorgverlening en ondersteuning en drie appartementen voor kort verblijf. Foto: Gerrit Boer

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in Vledder. Dat is de behoefte van de inwoners van het dorp. Door de bouw van zorgappartementencomplex De Borgstee is dit nu mogelijk. De eerste mensen wonen er al.

Dorpsbelang Vledder, Stichting Onderdak Vledder, Stichting Naobuur en de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties werken nauw samen om te zorgen dat eigenaarschap en regie bij de inwoners van het dorp blijft. In juni ondertekenden ze een intentieverklaring waarin de samenwerking werd vastgelegd met als doel om levensbestendig wonen voor de inwoners van Vledder en omstreken mogelijk te maken.

Bewoners trekken erin

Het resultaat? Een nieuw, modern en energieneutraal woonzorgcentrum middenin Vledder: De Borgstee. Onlangs namen de eerste bewoners van de koopappartementen hun intrek genomen, sinds vrijdag wonen de eerste bewoners van de zorgappartementen in De Borgstee.

Harold Dijkgraaf, voorzitter van Stichting Onderdak Vledder is een blij man en vertelt honderduit over De Borgstee. „Het beschikt over zestien zorgappartementen voor intensieve zorgverlening en ondersteuning en drie appartementen voor kort verblijf, bijvoorbeeld voor herstel na een ziekenhuisopname of om ziekenhuisopname te voorkomen. De zestien koopappartementen zijn voor de mensen die zelfstandig willen wonen, maar zorg kunnen ontvangen zodra de behoefte er is. De belangrijkste insteek van De Borgstee? Zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de vertrouwde omgeving zodat mensen hun eigen leefwijze kunnen voortzetten.”

Liefst 52 inwoners van Vledder waren bereid om hier een lening voor te verstrekken, waardoor het dorp (deels) eigenaar van het pand is. De belangstelling is groot, maar er zijn nog zorgappartementen beschikbaar.

24-uurszorg

Op verzoek van de inwoners van Vledder biedt de NNCZ verschillende vormen van dienstverlening. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Roeli Mossel, bestuurder van de NNCZ: „Alle vormen zijn gericht op of zo lang mogelijk thuis kunnen wonen of op 24-uurszorg in De Borgstee. Er is binnen onze organisatie al erg veel vertrouwen in wat burgers zelf kunnen, de zogenoemde ‘burgerkracht’. Wat we hiervan in Vledder zien, gaat nog weer verder dan onze ervaringen elders zoals in Hollandscheveld, Grijpskerk, Noordbroek of Groningen. Hier heeft het dorp zich niet alleen blijvend hard gemaakt voor het er zijn voor elkaar, maar ook voor het realiseren van een compleet woonzorgcentrum. Een prachtig initiatief. We zijn als NNCZ trots dat we in Vledder van betekenis mogen zijn.”

De NNCZ is klaar voor de start, maar zoekt nog extra vrijwilligers voor het begeleiden bij een invulling van de dag. De zorgprofessional is verantwoordelijk voor de zorgtaken, de vrijwilliger staat voor de kwaliteitsondersteuning in het gewone dagelijkse leven. Aanmelden voor vrijwilligerswerk kan bij de coördinerend wijkverpleegkundige Ellen Elken via 0521-200104 of ellen.elken@nncz.nl.

Nieuws

menu