Eerste druk van ‘Welke dag is het vandaag?’ door Beltiger Rina Stam uitverkocht

Rina Stam overhandigt haar boek aan de eigenaar van boekhandel Riemer Barth in Meppel. Foto: Carl Maurits

Schrijfster Rina Stam is staat er versteld van. De eerste druk van haar boek Welke dag is het vandaag? was al voordat de boeken er waren uitverkocht. De voorverkoop liep storm.

Vrijdag en zaterdag voor de pinksterdagen bracht ze boeken bij verschillende verkooppunten. Op zeven verkooppunten zou Rina boeken neerleggen. Dat lukte afgelopen week niet. De boeken zijn op. De tweede druk komt woensdag 8 juni. „Het is ongelooflijk hoe snel alle boeken verkocht waren. Er is blijkbaar behoefte aan een toegankelijk verhaal over dementie. Francis de hoofdpersoon, gebaseerd op mijn moeder, vertelt zelf wat er in haar hoofd omgaat. Dat is uniek.”

Volle kofferbak

De inmiddels in Frankrijk wonende schrijfster kwam voor de verzending van haar boeken speciaal naar Nederland. „Woensdag 25 mei zouden de boeken verzonden worden. Woensdagochtend 25 mei belde ik naar de drukker. Mij werd bevestigd dat inderdaad de verzending gepland was op deze dag, de woensdag voor Hemelvaart. Vrijdag na Hemelvaart reed ik naar Nederland. Bij mijn dochter in Haarlem zouden de boeken klaar staan. Helaas, geen boeken. Maandag weer gebeld. Woensdag de boeken verstuurd? Nee hoor, dat doen wij vandaag. Ik besloot de boeken op te halen uit Utrecht. Om 15:00 uur zouden de 230 boeken klaar staan. Een uur later telefoon … de drukmachine is stuk. Oh jee. Woensdag 1 juni kon ik dan eindelijk met een volle kofferbak richting Haarlem”, aldus Rina.

Onwerkelijk

Het eigen boek in handen te hebben is voor Rina heel bijzonder. „ Welke dag is het vandaag? was steeds een tekst in op mijn laptop, zoals al mijn verhalen. Nadat ik bij de drukker de dozen in de auto had gelegd, heb ik eerst een doos opengemaakt en een boek gepakt. ‘Jeetje, het is echt een boek’, dacht ik toen ik een exemplaar in handen had. Zo gaaf dit en heel onwerkelijk nog.”

Boek aanbieden Schiphorst

Het verhaal van Francis gaat over Rina’s moeder. „Ma woonde toen de dementie zich aandiende bij mij en mijn drie kinderen. Wij hebben het begin van het ziekteproces van dichtbij meegemaakt. Mijn moeder kon niet thuis blijven wonen. Na dertien jaar liefdevol verzorgd te zijn in verpleeghuis de Schiphorst in Meppel is mijn moeder in maart overleden. In juli komt een officieel moment in de Schiphorst waar ik het boek Welke dag is het vandaag? aanbied, als dank voor de goede zorgen die ma heeft gehad. Ik ben nog met de Schiphorst in overleg hoe wij dit vorm gaan geven en welke datum dit zal plaatsvinden.”

Verkooppunten boek en Ebook

De boeken liggen nu te koop voor 18,50 euro bij DA Drogisterij & Parfumerie Kiers in Zwartsluis, Korthoef Attent Supermarkt en Petit Restaurant ‘Het Otterswold’ in Belt-Schutsloot, Riemer Barth Boekhandel in Meppel en The Readshop in Kampen. Eind deze week ook bij Waanders in de Broeren in Zwolle en verzorgingshuis De Schans in Zwartsluis. „Uiteraard volgen er meer verkooppunten. Ik heb contact met de Bruna in Emmeloord en de Primera in Steenwijk. Het boek komt op bol.com en ik ga het sturen naar het Centraal Boekhuis, zodat iedere boekhandel in Nederland het kan bestellen. Vanzelfsprekend blijft het boek te koop op mijn eigen website: www.boekenvanrina.nl, waar sinds kort ook het Ebook voor 8,50 euro te bestellen is.”


Nieuws

menu