Eerste exemplaar van Mooi Plat komt met de fiets

Nieuwleusen - Het dialect leeft. Het was op ‘starv’n na dood’, maar het is gered. Dit was de belangrijke boodschap van Aartje Schoemaker vrijdagmiddag tijdens de presentatie van haar boek Mooi Plat, een dialectwoordenboek met meer dan alleen woorden.

FJ181019-5533 BOEK NIEUWLEUSEN FOTO FRENS JANSEN

FJ181019-5533 BOEK NIEUWLEUSEN FOTO FRENS JANSEN FRENS JANSEN

Het Grand Café in kulturhus de Spil was bomvol met vooral senioren en liefhebbers van de streektaal. Werd dialect jaren geleden als plat praten ervaren, anno 2019 heet het ‘mooi plat’. Het eerste exemplaar van Mooi Plat werd op de fiets met mand gebracht door Arie Kragt. Gees Bartels en Aartje Schoemaker overhandigden het boek aan burgemeester Erica van Lente. Ze vertelde de vele bezoekers over haar eerste liefde: de taal met het Nedersaksisch in het bijzonder. Zelf spreekt ze, net als Aartje Schoemaker, geen dialect maar beloofde ze de aanwezigen dat ze zich er wel in gaat bekwamen.

De presentatie werd opgeluisterd door leden van de zanggroep van de historische vereniging met de passende naam Ni’jluus’ns Lietien. Ze werden begeleid door Gerrit Boerkamp op accordeon. Het eerste lied dat ze zongen was dan ook het Ni’jluus’ns Lietien, een ode aan het dorp en een soort plaatselijk volkslied.

Aartje Schoemaker en Janny Stegerman deden een samenspraak met de rollen ‘dialect’ en ‘psycholoog’. Het dialect zat in een dip, maar na behandeling is dat nu verleden tijd. Het was een promotie voor het dialect: dialect is uniek, heeft inhoud en is verrijkend.

Op de fiets

Na het zingen van het lied ‘Op de fietse’ kwam Arie Kragt vanuit de bibliotheek gefietst met het boek en vond de overhandiging plaats. Aartje Schoemaker las vervolgens het sprookje De schat voor, waarin een parelsnoer van een klein meisje al haar parels verloor. Gelukkig werden ze allemaal weer gevonden en werd het snoer hersteld. Oud voorzitter Gees Bartels stelde dat door de inbreng van Aartje Schoemaker een stuk eigenheid van het Nieuwleusense dialect - waarin gevoel, emotie en herkenning een belangrijke rol spelen - gewaarborgd is. Aartje Schoemaker wil ook het plaatselijke taalgebruik voor de jongeren bewaren. Voor alle scholen was er een boek beschikbaar.

Schriev’n op de latte

Na het officiële gedeelte vormde zich een lange rij belangstellenden bij penningmeester Egbert van Zwol, die handen te kort kwam om de boeken te verkopen. Zeventig bezoekers gingen huiswaarts met een exemplaar. Voor wie zijn portemonnee vergeten was, had voorzitter Hilly Douma een passende oplossing: ‘Wie schriev’n ook op de latte’. Aartje Schoemaker stelt terugkijkend op de middag: ‘De opkomst was boven verwachting. Wat me vooral bijblijft is de hartelijkheid van het publiek. Het droeg me door de presentatie heen. Natuurlijk ben ik ook blij met de lovende reacties. Ik ben een ervaring rijker, want ik had nog niet eerder gesigneerd.’