Eeuweling Hendrik Jonkers uit Diever had ‘een mooie dag’

Burgemeester Rikus Jager bezocht de 100-jarige Hendrik Jonkers zondag in Diever en kwam niet met lege handen. Foto: Ans Klok

Felicitaties per brief van de koning, bloemen en een handgeschreven kaart van de commissaris van de Koning in Drenthe, bloemen die persoonlijk werden overhandigd door burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld en felicitaties en cadeaus van zijn naasten.

Die mocht Hendrik Jonkers uit Diever zondag ontvangen ter ere van zijn honderdste verjaardag. Jonkers, die in de Jan Thijs Seinenhof in Diever woont, vierde zijn verjaardag met vrouw Adry bij zijn zoon en schoondochter thuis. „Mien kaemertie is veuls te klein”, wist hij.

Hendrik Jonkers werd nabij de Veenhoop in Smilde geboren. Hij doorliep er zes klassen lagere school. Toen zijn ouders naar Dieverbrug verhuisden, pikte hij in Diever nog twee jaar lager onderwijs mee.

Zelfstandig een varken slachten

Op 13-jarige leeftijd werd het tijd dat hij werk ging zoeken, er moest geld verdiend worden. Jonkers koos voor het slagersvak. Begonnen met het rondbrengen van bestellingen, vervolgens vlees snijden, bestellingen klaarmaken en rondbrengen, maar uiteindelijk zelfstandig een varken kunnen slachten, werd hij aangenomen bij slager Dirk Bakker in Dieverbrug. „Een slager uut duzend”, weet Jonkers zich te herinneren. „Ik heb daor veule eleerd.”

Na het vervullen van de dienstplicht pakte hij zijn oude beroep weer op. Echter, lang op één plek bleef Hendrik niet. Aanvankelijk als bijbaantje, koos hij later voor het obervak. Op 65-jarige leeftijd ging hij met pensioen, maar het oberen bleef hem bezighouden. Jonkers had naast zijn werk diverse hobby’s. Hij was actief in de hondensport, zong in een koor, speelde ventieltrombone bij de plaatselijke muziekvereniging en mocht graag vissen.

Lichamelijk niet meer wat het is geweest, zit Hendrik dagelijks in zijn rolstoel. Nog tamelijk helder van geest geniet hij van bezoek en zijn sigaartje. Op zijn verjaardag werd hij getrakteerd op onder meer zoute haring, hausmacher en bloedworst. „Lekke joh”, wist hij, „waarm mit stroop.” Aan burgemeester Jager beloofde Jonkers op te gaan naar 101, Jager beloofde dan weer op bezoek te komen.

Nieuws

menu