Eline Vedder uit Ruinerwold kiest voor Den Haag: 'Ik ga Noord-Nederland vertegenwoordigen in Tweede Kamer'

Eline Vedder wil graag het landelijk gebied vertegenwoordigen in Den Haag.

Eline Vedder wil graag het landelijk gebied vertegenwoordigen in Den Haag. Eigen foto Eline Vedder

Eline Vedder heeft de knoop doorgehakt. Ze wordt lid van de Tweede Kamer. „Ik vind het belangrijk om Noord-Nederland en het landelijk gebied te vertegenwoordigen.”

Ze kon lid worden van de CDA-fractie na het vertrek van Jacco Geurts vorige week, die waarnemend burgemeester wordt van Maasdriel. Vedder stond op plek 21 bij de landelijke verkiezingen in 2021. Vedder is nu lid van Provinciale Staten en ze werkt bij landbouworganisatie LTO Nederland.

Thuisfront

Ze heeft twee opgroeiende kinderen, bovendien heeft ze samen met haar man een boerderij. Daarom moest ze even nadenken toen de mogelijkheid zich voordeed om lid van de Tweede Kamer te worden. „De steun van het thuisfront gaf de doorslag. Mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer heeft grote consequenties: ik zal de helft van de week in Den Haag vertoeven.”

Ze stopt met het werk voor Provinciale Staten en voor LTO. „Ik wil geen half werk leveren. En het geldt bij het CDA als ongewenst om zowel van de Staten als van de Kamer lid te zijn.”

De veertien leden tellende Kamerfractie van het CDA telde de afgelopen tijd vier vertrekkers. Behalve Geurts vertrokken ook Harry van der Molen, Agnes Mulder en Raymond Knops. Daarmee lijkt Vedder bijna tot een nieuwe ploeg toe te treden. Zal dat niet onwennig zijn? „Daar ben ik niet mee bezig. Ik heb gesprekken gehad en heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt.”

Door het vertrek van Agnes Mulder uit Assen leek VVD’er Mark Strolenberg uit Hoogeveen helemaal alleen achter te blijven als Drents Kamerlid. Dankzij het besluit van Vedder krijgt hij nu dus toch versterking.