Roel en Lijsje Veldman uit Staphorst verloren dochter Loïs (2) aan hersentumor. Ze doen mee aan Giro di Kika om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker bij kinderen: 'Elke bocht is ze in onze gedachten'

Roel en Lijsje Veldman uit Staphorst doen volgend jaar juni met een team mee aan de Giro di Kika in Italië. Ze fietsen om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker bij kinderen. In 2015 overleed hun bijna 3-jarige dochter Loïs aan een hersentumor. „Elke bocht is ze in onze gedachten.”

Roel en Lijsje Veldman met hun kinderen.

Roel en Lijsje Veldman met hun kinderen. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Roel Veldman noemt het overlijden van zijn dochter een aardbeving in zijn leven en dat van zijn gezin. Het schudden gaat nog altijd door. Er is nu meer ruimte voor verwerking, maar het gat in de ziel blijft altijd. „Het is als een korstje. Soms gaat de wond weer open.” Roel en Lijsje zeggen heel consequent dat ze vier kinderen hebben: Benthe (7), Vayén (4) en Dion (0). „Loïs is onze oudste dochter, ‘is’, want ze blijft altijd onderdeel van ons gezin.”

Tumor

Loïs, een vrolijke meid, klaagde in 2015 over haar hoofd dat ‘au’ deed. Toen bleek dat haar klachten veroorzaakt werden door een agressieve tumor, ging het snel. Loïs had een glioblastoom, een ernstige vorm van kanker. Na een intensieve opname- en behandelperiode van vier maanden bleek er geen kruid tegen gewassen. Net voor haar derde verjaardag overleed ze. „We werden gedragen door vrienden, collega’s, de omgeving en ook door God”, zegt Roel.

Echtgenote Lijsje: „In deze vier maanden hebben we niet alleen de strijd van onze eigen dochter meegemaakt, maar ook die van veel te veel andere kinderen. Een gevecht dat maar al te vaak verloren werd. Door deel te nemen aan de Giro di Kika kunnen wij uiting geven aan ons verdriet en ons inzetten voor al die kinderen die ook met kinderkanker te maken hebben of krijgen.”

Roel: „We voelen de drang om wat terug te doen. Ik kan niet goed onder woorden brengen wat die drang precies is. Vaak staan goede doelen wat ver van je af. Nu niet meer. Dit gaat om Loïs en om andere kinderen die misschien wel gered kunnen worden. De Giro di Kika kwam op ons pad. We fietsen met ons team, dat we de naam ‘In Memoria di Loïs’ gaven, vijf bergetappes in de Dolomieten, samen 600 kilometer.”

Jaar om in vorm te komen

Dat wordt een hele klus, want Roel en Lijsje hadden nog nooit op een racefiets gezeten. Nu trainen ze zich samen met tien andere deelnemers een slag in de rondte. Het gaat om vrienden en familie. „We hebben een jaar nodig om in vorm te komen”, zegt Lijsje. Bij Roel gaat het goed. Hij verloor al acht kilo en de spieren groeien. „Als ik tijdens het trainen de pijp leeg heb, dan denk ik: ik doe het voor jou, Loïs.”

Roel bracht al een groot offer. De Staphorster is een fervent duivensporter, vaak kampioen van de vereniging. Hij verkocht al zijn vogels om tijd vrij te kunnen maken om te trainen. „Dit gaat voor alles.” Hij belde met twintig duivencollega’s in den lande met de vraag of zij ook bij wilden dragen. „Ze bieden nakomelingen van hun beste dieren aan op een veiling, de opbrengst is voor ons. Daar word je toch stil van.”

Doel: 50.000 euro

Het team van twaalf deelnemers wil tenminste 50.000 euro netto ophalen. Per persoon moet minimaal 2500 euro sponsorgeld meegenomen worden om mee te mogen doen en 500 euro startgeld. Dat laatste betalen de teamleden uit eigen zak. Via Facebook en Instagram roept het team op om te sponsoren. De werkgever van Roel, Rouveen Kaasspecialiteiten, betaalde de fietsshirts voor de deelnemers en collega’s brachten 2500 euro bij elkaar. Administratiekantoor Harke zorgde voor de broekjes. Bouwbedrijf Henk Veerman, regelde de sokken. „Voor Loïs is het te laat, maar voor veel andere kinderen niet.”