Ep Rook (90), bijna 75 jaar actief lid van SDG Sint Jansklooster, op zijn verjaardag verrast met serenade

Ep Rook (90) uit Sint Jansklooster werd zaterdagavond op zijn verjaardag verrast met een serenade. Foto: Wilbert Bijzitter

‘Veteraan van SDG’ Ep Rook (90) uit Sint Jansklooster werd zaterdagavond op zijn verjaardag verrast met een serenade van ‘zijn’ muziekvereniging: Soli Deo Gloria Sint Jansklooster. „Wat een verrassing!” reageerde hij. Ep is dit jaar 75 jaar actief lid van de vereniging. Hij blaast de bugel. Wie houdt dat in vredesnaam zolang vol, zou je denken. Voor Ep Rook is het de gewoonste zaak van de wereld; muziek is namelijk zijn lust en zijn leven.

Altijd een trouw lid geweest, hoewel hij nooit zo nodig op de voorgrond hoefde. Altijd druk geweest op de boerderij, maar optredens miste hij nooit. Als er een optreden was, en er moest een koe kalven, dat moest zijn vrouw Grietje zich er maar mee redden!

Marsmuziek vindt hij het mooist. Hij luistert dan ook dagelijks of naar een cd, of bekijkt een optreden op de televisie. Zijn mede-muzikanten die zaterdagavond een optreden voor zijn huis verzorgden, brachten dan ook naast een aantal geestelijke liederen ook marsmuziek ten gehore. Natuurlijk gevolgd door een ‘hieperdepiep hoera’.

Elke woensdagavond naar de repetitie

Ep is jaren bestuurslid geweest en heeft heel lang voor de instrumenten gezorgd. Nog elke woensdagavond komt hij met zijn dochter Trijntje (ook fanfarelid) naar de repetitie en geniet er enorm van. In die bijna 75 jaar (hij is lid sinds 1947) heeft hij aan heel wat uitvoeringen, serenades, concoursen, corso’s, avondvierdaagsen, kerkdiensten, tentdiensten en niet te vergeten Kerstnachten meegedaan.

Ook schaatser Evert van Benthem heeft hij twee keer binnengehaald.

Muziek voelt als een familie en uitlaadklep

Ep werd gelijktijdig lid met wijlen Berend van Egten, met wie hij altijd veel optrok. Hij heeft jaren met zijn muziekkameraad een gezellige tijd gehad. Ze hielden elkaar scherp. Muziek voelt voor hem als een familie en uitlaatklep. Interactie met de jeugd vindt hij ook erg prettig, hij zit graag tussen de jongeren.

Marcheren heeft Ep tot zeer hoge leeftijd gedaan. Sinds een jaar of vijf doet hij dat niet meer, maar van stoppen met blazen wil hij niets weten. Hij geniet hij er elke week van dat hij weer naar zijn clubje kan.

Vele onderscheidingen

Op zijn 15e werd Ep lid van SDG. In 1952 moest hij onder de wapenen (tot 1954). Toen hij 25 jaar lid was kreeg hij de zilveren speld van de Overijsselse muziekbond; en bij 40 jaar lidmaatschap de gouden speld van de muziekbond NFCM. Ook werd hij koninklijk onderscheiden voor al zijn muzikale en bestuurlijke diensten. (ridder in de orde van Oranje Nassau). Toen hij in maart 1997 50 jaar lid was van SDG, ontving hij een gouden speld met saffier van de muziekbond NFCM. In maart 2017, toen hij 70 jaar lid was, kwam daar een gouden speld met briljant van de muziekbond KNFM bij. Hij is tevens ere lid van Soli Deo Gloria. Ook werd hij ereburger van Bredewiede (een van de laatsten die dit speldje kreeg voor de herindeling.)

13 dirigent wisselingen

Ep heeft meer dan 40 in het bestuur gezeten , waarvan vele jaren 2e voorzitter. Hij heeft in zijn periode zeker 13 dirigent wisselingen meegemaakt. Zijn eerste dirigent was A. Boetze uit Steenwijkerwold, waar hij de trompet bespeelde.

Nieuws

menu