'Er bestaan nogal wat vooroordelen en het zou mooi zijn als ik kan helpen om hier iets aan te veranderen' | Dagboek van Bert Bloemert uit Staphorst, lid van postduivenvereniging De Streekvliegers

Bert Bloemert uit Staphorst is lid van postduivenvereniging  De Streekvliegers.  Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Bert Bloemert uit Staphorst. Hij is lid van postduivenvereniging De Streekvliegers.

Donderdag 29 juli

Ik heb vakantie en heb dus nu wat extra tijd om aan mijn hobby te besteden. Om 06.30 uur opgestaan en een kwartiertje later de jonge duiven losgelaten. Ze vinden het lekker om vroeg in de ochtend, als het nog niet zo warm is, te trainen en je ziet ook dat ze er plezier in hebben. Ik zit achter het huis met een kop koffie te kijken en te genieten van hoe de duiven door de lucht vliegen.

Vrijdag 30 juli

Vaste prik, we staan weer op om 06.30 uur en de duiven weer losgelaten voor de training. Het is vandaag de dag dat de duiven worden ingekorfd. Dit betekent dat ze vanavond om 19.00 uur bij de duivenvereniging moeten zijn. Bij de vereniging worden ze dan samen met die van alle andere leden in grote manden gedaan en verzameld. Rond 22.00 uur komt er een vrachtwagen die langs de verenigingen rijdt om de duiven op te halen. In totaal kunnen er ongeveer 7000 duiven in deze vrachtwagen en worden ze vervoerd naar de losplaats. Deze week staat Gennep op het programma. Dit is voor de leden van onze vereniging een afstand van ongeveer 105 km.

Zaterdag 31 juli

Wedstrijddag. Om 07.30 uur opgestaan en meteen even kijken op de computer om te zien of er al iets bekend is over het tijdstip waarop de duiven losgelaten zullen worden. De melding is dat het geen gemakkelijke omstandigheden zijn door de harde wind en de buien en dat ze gaan zoeken naar het juiste moment om te lossen. Rond 09.30 uur komt er een nieuw bericht, afwachten dus nog even.

Op de aangegeven tijd verschijnt het bericht dat ze klaar staan om te lossen, maar dat er op dat moment een bui over Gennep trekt en we nog even geduld moeten hebben. De spanning loopt nu toch wel een beetje op. En dan het bericht. Ze zijn om 09.45 uur losgelaten. Er doen 14.551 duiven mee aan deze wedstrijd. Er staat een stevige westzuidwesten wind. Dat betekent dat ze de wind mee hebben en waarschijnlijk hoge snelheden gaan halen.

Het hok heb ik nog even schoongemaakt, zodat ze straks weer in een schoon hok kunnen zitten. Volgens mijn berekening, verwacht ik ze rond 10.55 uur weer thuis. Voor de zekerheid maar iets eerder bij het hok gaan zitten want je weet maar nooit. Om 10.58 uur zaten hier de eerste duiven weer in het hok. De eerste duiven komen vrij vlot na elkaar terug. Als ik ’s avonds om 19.00 uur met de klok naar de vereniging ga, zijn er 54 van de 55 duiven weer thuis. Bij de vereniging worden alle klokken uitgelezen en wordt er een uitslag gemaakt van deze vlucht en worden de winnaars bekend gemaakt.

Zondag 1 augustus

Het is zondag, van de 55 duiven is er één nog niet terug. Mijn eerste duif was gisteren 21ste van de club, van de 1061 ingezette duiven. Na zo’n inspanning hebben ze wel een relaxdag verdiend. Vandaag mogen de duiven lekker in bad en kunnen ze een dagje uitrusten.

Maandag 2 augustus

Maandag is ook nog een dag dat alles mag en niets moet. Om 07.00 uur ’s morgens de duiven losgelaten en maar even zien of ze alweer een beetje zin hebben om de training weer op te pakken. Een paar duiven hebben nog niet veel zin en stoppen er al vrij snel weer mee, de rest maakt het trainingsuurtje vol. Vanaf vandaag heb ik ook de duiven van mijn buurman Martin Trompetter onder mijn hoede. De Trompetters zijn op vakantie en ik verzorg dan ook Martins duiven. Het is niet veel moeite want wij wonen vlakbij elkaar en zo is een weekje weg toch makkelijk te regelen.

Dinsdag 3 augustus

Vandaag is de fotograaf geweest voor de foto die bij het dagboek wordt geplaatst. Ik heb de foto niet gezien maar ben er wel heel benieuwd naar. De fotograaf gaf aan dat kinderen en dieren altijd een grote uitdaging zijn. Vandaag begint de voorbereiding voor de wedstrijd van komend weekeind alweer een beetje. Ik kijk zo nu en dan al even naar de weersberichten voor aanstaande zaterdag en probeer dan alvast een inschatting te maken van de omstandigheden zodat bepaald kan worden wat er op het menu moet komen te staan.

Woensdag 4 augustus

De duiven heb ik weer losgelaten om 06.45 uur en na een uurtje weer naar binnen geroepen want ik had vanochtend nog een afspraak gepland op kantoor en dat is zo allemaal mooi te combineren.

Ik heb getracht om een inkijkje te geven in de duivensport. Er bestaan nogal wat vooroordelen en het zou mooi zijn als ik kan helpen om hier iets aan te veranderen, niet omdat ik mij daar iets van aantrek maar meer omdat ik van mening ben dat er meer mensen enthousiast zouden kunnen worden over de duivensport. Ik nodig u graag uit om een keer bij mij of bij een duivenmelker te komen kijken als de duiven terug komen van de wedstrijd dan kunt u zelf de spanning ervaren en met eigen ogen zien hoe leuk en intelligent een postduif is.

Nieuws

Meest gelezen