Ernstig zieke Nikita Heuvelman uit Zuidwolde wil weer terug naar Europa, maar is nog niet ’fit to fly’

Vader Jan Heuvelman verzorgt zijn dochter Nikita in het ziekenhuis. Archieffoto: Facebook

Het is enige tijd stil geweest rond de ernstig zieke 20-jarige Nikita Heuvelman uit Zuidwolde, die in de Verenigde Staten meerdere malen is geopereerd. Ze verblijft daar al maandenlang met haar moeder Brenda en heeft het geestelijk erg zwaar.

Nikita lijdt aan twee complexe aangeboren afwijkingen, te weten EDS (erfelijke bindweefsel aandoening) en het Tethered cord syndroom. Dit heeft in combinatie met haar vroegere hoofdtrauma, de ziekte van Lyme en de ME/CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom) samen de hoge nekwervel instabiliteit bij haar veroorzaakt en er zit teveel hersenvocht rond haar hersenen (Intracraniële Hypertensie).

De operaties in Pikesville, Baltimore door de ervaren dokter Henderson brachten enige verlichting, maar hebben niet tot het gewenste resultaat geleid: pijnvrij weer naar huis kunnen.

Teleurstellend genoeg

„Alles wat in Amerika gebeurd is, hakt er flink in. Daarnaast is ze bang voor wat haar allemaal nog te wachten staat”, laat het bestuur van de stichting ‘Nikita wil weer Leven’ weten. Nog steeds heeft Nikita dagelijks veel pijn en ondervindt zij veel hinder van de druk in haar hoofd. „Door omstandigheden is het teleurstellend genoeg nog niet gelukt om de juiste onderzoeken bij de oogarts te laten doen. Bij nader inzien veroorzaakt de druk in het hoofd de meeste klachten en het ziet er naar uit dat hier de prioriteit ligt om deze eerst te behandelen. Dit zou in België kunnen, de voorbereidingen worden hiervoor getroffen.”

Voeten in de aarde

Terugvliegen naar Nederland heeft nog wel wat voeten in de aarde, wel worden de plannen om richting Europa te komen langzaamaan steeds concreter. Daar moet nog veel voor worden geregeld; zo moet Nikita onder andere ‘fit to fly’ zijn en moeten alle afspraken bij de specialisten in Europa gemaakt worden. „Het doel is wel om gelijk door te reizen voor de volgende behandeling. Nikita had gehoopt op een andere manier terug te kunnen vliegen naar Nederland. Het besef dat de realiteit anders is doet pijn”, aldus het bestuur namens Nikita en haar moeder.

De crowdfunding gaat ondertussen nog steeds door, omdat wel alle rekeningen moeten worden betaald. De tussenstand is ruim 304.000 euro en er worden nog steeds acties en donaties gedaan. Hoeveel er uiteindelijk benodigd is, is afhankelijk van het traject dat Nikita nog te wachten staat.

Nieuws

menu