Facta in Staphorst is specialist op gebied van 'rotating equipment' en werkt onder meer Friesland Campina en DOC Kaas. 'Het gaat met name om pompen en tandwielkasten in alle soorten en maten'

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen.

Operationeel manager Martijn van der Boom bij een enorm tandwiel in de werkplaats van Facta.

Operationeel manager Martijn van der Boom bij een enorm tandwiel in de werkplaats van Facta. Foto: Martijn Bijzitter

Door diverse overnames is Facta in de loop der jaren een allround specialist geworden op het gebied van onderhoud aan zogeheten ‘rotating equipment’. Het bedrijf heeft een vestiging in Staphorst, van waaruit een groot gebied in noordoost-Nederland bediend wordt. Het is één van de zeven vestigingen in Nederland.

Het bedrijf bestaat ruim zestig jaar en was in Staphorst lange tijd bekend als Vos Gekas & Boot. „In januari 2020 zijn we overgenomen door Facta”, vertelt operationeel manager Martijn van der Boom. „En onlangs hebben we drie bedrijven overgenomen die ons serviceaanbod nog completer maken.”

Waterzuivering en voedingsmiddelen

Rotating equipment is in bijna alle sectoren te vinden en Facta heeft dan ook een brede klantenkring. „Vanuit Staphorst werken we voornamelijk voor waterzuiveringsbedrijven en de voedingsmiddelenindustrie, zoals Friesland Campina en DOC Kaas. Het gaat met name om pompen en tandwielkasten in alle soorten en maten, voor zeer uiteenlopende toepassingen.”

Facta onderhoudt en repareert machines. Dat is maatwerk, omdat machines en omstandigheden bij elk bedrijf anders zijn. „Onze buitendienstmedewerkers adviseren klanten dan ook over de mogelijkheden op basis van hun wensen.”

Onderhoud kan preventief en correctief zijn. Van der Boom: „Je zou denken dat elk bedrijf uitval wil voorkomen en daarom preventief onderhoud laat plegen. Maar als een bedrijf bijvoorbeeld twee pompen heeft, is het helemaal niet gek om correctief onderhoud te plegen of een pomp te repareren als er iets aan mankeert. Er kan dan immers gewoon doorgewerkt worden.”

Sensoren

Facta is één van de weinige specialisten op dit gebied die gebruikmaakt van de modernste sensoren om storingen tijdig op te sporen. „We hebben analisten die de data van deze sensoren uitlezen en op basis daarvan een onderhoudsplan maken. Regelmatige metingen laten trends zien in trillingsfrequentie. Dit wordt eventueel aangevuld met oliemetingen. Voor sommige klanten is het een uitkomst dat hun machines nauwlettend in de gaten worden gehouden door onze analisten, zodat tijdig ingegrepen kan worden.”

Groei

Martijn van der Boom heeft het bedrijf de afgelopen twintig jaar flink zien groeien. „Ik ben in 2001 begonnen bij Gérard in Meppel. Dat werd in 2004 verkocht aan de Vos Groep en in 2012 werd Gekas & Boot overgenomen. Ik was destijds werknemer 29, inmiddels werken er in heel Nederland ruim 350 bij Facta. Er is nog steeds ruimte voor groei en onze grootste uitdaging is het vinden van goede monteurs. Weinig jongeren kiezen voor techniek, terwijl het een sector met veel kansen en uitdagende functies is. Bij ons is elke dag anders en we zijn een erkend leerbedrijf, dus monteurs kunnen bij ons opgeleid worden tot echte specialisten. We willen onze klanten de beste service bieden en dat begint bij een goede werksfeer. Alleen tevreden medewerkers kunnen die mate van service leveren.”