Fairtrade-vlag wappert in Westerveld

Onder toeziend oog van voorzitter Jan Langenkamp van de Fairtrade werkgroep Westerveld, heeft burgemeester Rikus Jager vanmorgen in Diever de Fairtrade-vlag gehesen. Eigen foto

Diever - De Faitrade-vlag wappert vanaf vandaag in Westerveld. Onder toeziend oog van voorzitter Jan Langenkamp van de Fairtrade werkgroep Westerveld heeft burgemeester Rikus Jager vanmorgen de vlag gehesen.

In Westerveld is de Fairtrade al een dag eerder begonnen. Bij het hijsen van de vlag lichtte burgemeester Jager toe dat dit niet alleen een symbolische actie is, maar dat Fairtrade helemaal past in het Duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Dat is in ieder geval een actie die door kan gaan in deze Corona tijd. Volgens Jan Langenkamp zijn er door het rondspokende coronavirus helaas wel een aantal acties afgelast. Zo zou er op scholen aandacht gevraagd worden voor Fair Fashion, de kledingindustrie. Een gastles zou de scholieren van voortgezet onderwijs inwijden in de achtergronden van de kledingindustrie. “Hard nodig omdat er vaak kinderarbeid aan te pas komt”, zo zegt Langenkamp die had gehoopt dat door gastles de bewustwording onder scholieren vergroot zou worden om kinderarbeid tegen te gaan.

Wereldwinkels

Bijzonder spijtig vindt de werkgroep Fairtrade Westerveld dat zilversmid Dambar uit Nepal niet kan komen. Dambar is al verschillende keren in de Westerveldse Wereldwinkels en ook in supermarkten te gast geweest. Daar waren zijn fraaie zilveren sieraden te bewonderen. Dit jaar dus niet. Wel zijn de Wereldwinkels in Havelte en Diever geopend. Dit zijn bij uitstek de Fairtrade cadeauwinkels van Westerveld. In Havelte wordt actiegevoerd voor allerlei soorten koffie en thee en ook is daar een kledingafdeling waar kleding te koop is waar geen kinderhanden aan te pas zijn gekomen. Ook in Diever wordt in de wereldwinkel  20% korting gegeven op de koffie en thee.  Als actie krijgt de klant bij besteding van €10,-  gratis een pakje kruidenmix met recept voor het maken van Marokkaanse gehaktballetjes. Bovendien kunt u de zelf gemaakte mondkapjes kopen. Daarnaast zijn er in 3 Westerveldse supermarkten speciale Fairtrade aanbiedingen.