Festival Taribush Kuna stopt na 2020 wegens ongewenste groei

Een optreden tijdens het Taribush Kuna Festival in 2018.

Nog een editie en dan is Taribush Kuna verleden tijd. Het festival bij Lheebroek is de organisatie boven het hoofd gegroeid.

Dat laten Marthijn Wolting en Harrie Kerssies weten. De twee organisatoren willen meer tijd besteden aan hun bedrijf Taribush. ,,Het festival kost veel tijd, veel energie en gaat ten koste van de andere dingen die we doen. Daarnaast lopen we tegen de grenzen van het festivalterrein aan”, vertelt Wolthing.

Vier jaar geleden twijfelden Wolthing en Kerssies al over doorgaan. ,,Toen hebben we een stichting opgericht om alles in betere banen te leiden. Sindsdien is het tijdprobleem alleen maar groter geworden. Noem het een ongewilde groei. Ons bedrijf staat al veel te lang stil. We willen doorontwikkelen. We willen evenementen blijven organiseren, ook op andere plekken.”

Van 750 naar 11.000 bezoekers

Taribush organiseert vanuit Dwingeloo groepsuitjes in de Drentse natuur. Het festival Taribush Kuna wordt sinds 2009 bij Lheebroek in een Natura2000-gebied gehouden en programmeert onder meer muziek, theater, poëzie-optredens, beeldende kunst en familie-activiteiten. De eerste editie trok 750 bezoekers. De laatste zo’n 11.000 bezoekers.

Sinds de start is de omzet verviervoudigd, schetst Wolthing. ,,We hebben steeds meer vrijwilligers nodig. De kosten groeien mee. En uiteindelijk komt het toch steeds weer neer op Harrie en mij. Laatst vielen weer twee coördinatoren uit, voor het theater en de vrijwilligers. Met alle plezier neem ik hun werk over, vooral omdat ik weet dat het voor de allerlaatste keer is.”

Festival bewust zonder bekende artiesten

Taribush Kuna neemt in het Drentse festivallandschap een bijzondere plaats in doordat het bewust geen bekende artiesten programmeert. ,,We zijn dit destijds begonnen uit onvrede. Als je ergens naar toegaat en je hebt kinderen dan staat er hooguit een luchtkussentje – dat kon anders. Het gaat er volgens onze visie niet om wie er optreedt, het gaat om de gezelligheid en dat het er goed uitziet.”

Met het einde van Taribush Kuna verliest Drenthe kort achter elkaar twee festivals. Afgelopen maand maakte stichting Zomerzinnen bekend dat festival Zomerzinnen stopt. Ook hierbij speelde de omvang een rol en spraken de organisatoren een voorkeur uit voor kleinschaligheid. De kaartverkoop voor Taribush Kuna 2020 is afgelopen week begonnen.

Nieuws

Meest gelezen