Historische Vereniging Staphorst maakt fietsroute langs veelbewogen oorlogsgeschiedenis in gemeente Staphorst

De Historische Vereniging Staphorst heeft een fietsroute gemaakt langs oorlogsmonumenten en gedenkwaardige plaatsen die met oorlog en bevrijding te maken hebben in de gemeente. Donderdagmiddag werd aan de Gemeenteweg de eerste van zestig bordjes onthuld door Albert Hokse, ooggetuige van de laatste strijd in Staphorst.

Rechts Albert Hokse.

Rechts Albert Hokse. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Hokse (88) weet het nog als de dag van gisteren. Op 13 april 1945 rende hij met z’n vader, twee broertjes en zijn zusje naar zijn grootvader, terwijl de kogels „over hem heen joelden”. Van alle kanten werd er geschoten. Zijn verhaal en vluchtroute door de Staphorster stegen, staat nu op een informatiebordje aan de Gemeenteweg in Staphorst, de plek waar dit verhaal zich afspeelde. Deze locatie maakt deel uit van de splinternieuwe historische fietsroute in Staphorst.

Deze historische oorlogsroute zou vorig jaar al worden gemaakt, tijdens de viering van 75 jaar bevrijding, maar corona gooide alles in de war. Nu zet de vereniging de fietstocht alsnog uit. Het gaat om een route van 75 kilometer die in tweeën is geknipt, een noordelijke en een zuidelijke variant.

De planning is dat vanaf volgende week zestig informatieborden langs de fietsroute worden geplaats. Een week later verspreidt de vereniging in de gemeente Staphorst huis-aan-huis een informatieboekje met een schat aan informatie, waarin de fietsroute beschreven wordt. De provincie, gemeente, de stichting Nationaal Fonds voor Vrede en enkele ondernemers maakten dit mogelijk.

Route

Deze route gaat langs 26 zichtbare punten in de gemeente Staphorst die herinneren aan de oorlog, zoals het monument op de Markt, de begraafplaatsen in Rouveen en IJhorst waar de oorlogsvliegers rusten. Gelijktijdig met het maken van deze fietsroute is ook het bivak van de verzetsgroep van Jos Bonvani, die zich in het Staatsbos schuilhield ‘zichtbaar’ gemaakt. De route gaat ook daarlangs.

Tijdens het uitzetten van de route kwam de vereniging erachter dat er veel meer geweest is dan de nog zichtbare punten. Locaties die wel vastgelegd zijn, maar die niet meer bekend zijn. Deze informatie staat ook allemaal in het boekje die de mensen gratis thuisgestuurd krijgen.

„Het idee ontstond om informatiebordjes te plaatsen langs de route. Deze geven dan informatie over de situatie zoals die daar was tijdens de oorlog. Je kunt dan denken aan alle erebogen die geplaatst zijn langs de diek tijdens het bevrijdingsfeest, woningen die verbrand zijn, welke functie de kerktoren van Rouveen speelde in de oorlog, het bunkeren, het wachtlopen langs het spoor, etenhalers en nog veel meer”, zegt Jacob Slager van de historische vereniging. De bordjes blijven tot het najaar 2022 staan.