Frans Gerding uit Hoogersmilde en Jannes Jonker uit Diever willen met ontbijtjes geld inzamelen voor spierziekte Duchenne

Frans Gerding en Jannes Jonker geven niet op. Ondanks onzekerheid over het doorgaan van de sponsortocht Duchenne Heroes dit jaar, blijven de inwoners van Diever en Hoogersmilde geld inzamelen voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne.

Frans Gerding en Jannes Jonker gaan op eerste paasdag verse ontbijtjes bezorgen. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne.

Frans Gerding en Jannes Jonker gaan op eerste paasdag verse ontbijtjes bezorgen. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Foto: Ietje van de Belt

Zo willen de heren op eerste paasdag in Diever en omgeving weer honderden ontbijtjes bezorgen. Duchenne Heroes is een mountainbiketocht met een lengte van zo’n 700 kilometer die door vijf Europese landen gaat. In ruim tien jaar tijd is het evenement uitgegroeid tot een begrip onder de meerdaagse mountainbiketochten.

„Het is een indringende mountainbiketocht die je als fietser tenminste één keer in je leven moet ‘voelen’. In je hart en in je spieren”, zo zegt Jannes Jonker uit Diever met een glimlach. Het evenement vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 18 september, maar het doorgaan ervan is door het heersende coronavirus opnieuw hoogst onzeker.

Dievernaar Jannes Jonker en Frans Gerding uit Hoogersmilde rijden ook dit jaar weer voor het team Riding4Nick. „Nick is onze 16-jarige teamcaptain en hij is getroffen door Duchenne spierdystrofie, een ziekte die voornamelijk bij jongens voorkomt”, zo vertelt Jonker die voor de vierde keer deelneemt. Hij vervolgt: „Deze spierziekte zorgt voor afbraak van de spieren en uiteindelijk worden de ademhalingsspieren en de hartspier aangetast. De verwachting is dat rond het twintigste levensjaar patiënten vaak niet meer zonder ondersteuning kunnen ademen.”

Uitgebreid ontbijt

Het is de bedoeling dat elke deelnemer aan Duchenne Heroes minstens 2500 euro aan sponsorgeld ophaalt voor de kinderen met Duchenne. Omdat bedrag bij elkaar te krijgen, verkopen Jonker en Gerding onder meer paasontbijtjes op zondag 4 april.

„Wie dus in Diever en een straal van zo’n 15 kilometer rondom het dorp op eerste paasdag aan huis verwend wil worden met een vers ontbijtje, kan zich bij ons aanmelden. Het paasontbijt voor volwassenen bestaat uit twee versgebakken broodjes, een mini paasstol, zoet en hartig beleg, boter, sap, yoghurt, fruit en gekookt eitje”, zo vertelt Jonker, die in het dagelijks leven conciërge is op Stad & Esch Diever. Hij vervolgt: „Dit jaar bezorgen we ook kinderontbijtjes. Daar was vorig jaar vraag naar. Dit ontbijt is iets minder uitgebreid en er zit een extra lekkere verrassing in.”