GAS DrOvF roept inwoners op hun gezicht te laten zien bij de Spokeplas. 'Laat zien dat je gaswinning óók genoeg vindt'

Jeannette van der Velde (Kallenkote), Karel Jasperse (Noordwolde) en Gerard van Wijk (Wilhelminaoord) van GAS DrOvF vullen moeiteloos een uur met argumenten tegen nieuwe gaswinning in het grensgebied van Drenthe, Overijssel en Friesland. Maar hoeveel argumenten de drie ook inbrengen, het lijkt weinig invloed te hebben. Nieuwe gaswinning blijft komen.

Karel Jasperse (links), Gerard van Wijk en Jeannette van der Velde buigen zich over de kaart met locaties.

Karel Jasperse (links), Gerard van Wijk en Jeannette van der Velde buigen zich over de kaart met locaties. Foto: NDC Mediagroep / Roelien Roos

„Het is het gebrek aan invloed, de machteloosheid. Het is een zoektocht naar hoe we dat kunnen veranderen”, verzucht Gerard van Wijk. GAS DrOvF is een stichting die zich zorgen maakt over de gaswinning in Zuidwest-Drenthe, Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland. De stichting voert procedures, houdt informatieavonden en voert acties. Nieuwste wapen in de strijd wordt een protestbijeenkomst bij de Spokeplas in Noordwolde, maandag 6 september.

Op de keukentafel in Kallenkote liggen twee geplastificeerde kaarten van de regio waarop met kringen of gekleurde vlekken bestaande boorlocaties en plannen voor de toekomst zijn uitgetekend. Gaswinning is een ingewikkelde materie en het laat zich het best uitleggen aan de hand van deze kaarten. Dat het zo ingewikkeld is, is meteen een manco voor GAS DrOvF, want veel mensen in de regio leggen het om die reden naast zich neer of richten zich alleen op de vraag of de schadeafhandeling wel geregeld is. „Maar dan ben je al veel te laat”, vinden de leden van GAS DrOvF. De invloed van inwoners op de besluitvorming voelt voor de actiegroepleden als een wassen neus. En waarom ze zo weinig voet aan de grond krijgen? „Het economisch belang van de gaswinning is te groot”, stellen ze.

‘Genoeg is genoeg’

Dat gaswinning nodig is, daarvan zijn Van der Velde, Jasperse en Van Wijk overtuigd, maar dat betekent niet dat er nog ‘geprikt’ moet worden in hun regio. „Het is niet een verhaal van ‘niet in mijn achtertuin’, er is hier al genoeg gebeurd. Genoeg is genoeg, we zijn tegen het leeghalen van deze omgeving”, zegt Van der Velde.

Tijd voor een paar van de tegenargumenten van GAS DrOvF. „In nieuwe plannen wordt vanuit bestaande gasputten horizontaal geboord naar een nieuw veld. Daarvoor geldt niet de normale procedures die voor nieuwe locaties gelden, we kunnen niets tegen bestaande boorlocaties doen”, zegt Karel Jasperse. „En er zitten alweer nieuwe plannen aan te komen tussen Vledder en Diever, ook geboord vanuit bestaande putten”, voegt Van der Velde toe.

„Er wordt gezegd dat hier minder diep wordt geboord dan in Groningen, maar als hier een beving plaatsvindt, zijn de gevolgen voor de omgeving hierdoor juist veel groter”, betoogt ze. „Moedwillig boor je naar gas in een omgeving waar veel veenlagen zijn, die zijn veel kwetsbaarder voor de effecten van boringen.” „De overheid stimuleert eigen huisbezit, maar dan tornt ze op deze manier wel aan het fundament van die woningen”, zegt Karel Jasperse.

De effecten op de waterhuishouding, de gevolgen van het terugbrengen van water in de putten waar tijdens gasboringen water mee naar boven kwam. Ze zijn volgens GAS DrOvF allemaal nog onduidelijk. Een onderzoek uit 2009 naar velden die er toen waren, liet zien dat er risico’s zijn. „Maar dit onderzoek is in een la beland”, zegt Van der Velde. De beving bij De Hoeve in Friesland in 2009 heeft volgens GAS DrOvF mensen wel wakker geschud en begin dit jaar hebben 350 mensen geageerd tegen de plannen, maar dat kunnen er volgens de actiegroep meer worden.

Gebiedsbeoordeling

GAS DrOvF zoekt naar een opening om wél inspraak te krijgen over de plannen. Ook in de politiek wordt de druk steeds merkbaarder: zorg voor wetgeving waarin ook de belangen van bewoners worden meegenomen. Dit is ook waarvoor de leden van GAS DrOvF pleiten. Ze vragen ook om een gebiedsbeoordeling, in plaats van elk plannetje apart bekijken. „Het zijn allemaal puzzelstukjes die op zich kloppen, maar niemand kijkt naar het geheel”, vindt Van der Velde. Verder willen de leden dat een omgekeerde bewijslast wordt ingevoerd, met een nulmeting vooraf. Laat de overheid of gaswinner maar beoordelen of schade door gaswinning komt. „Je zou tot de uitkomsten van de parlementaire enquête over Groningen, de gaswinning hier on hold kunnen zetten”, besluit Gerard van Wijk.

De protestbijeenkomst tegen de nieuwe gasboringen wordt gehouden tussen 18.30 en 19.30 uur bij de Spokeplas aan de Elsweg in Noordwolde. De flitsactie in Noordwolde van GAS DrOvF is het begin van een estafette die in de drie provincies waar naar gas wordt geboord wordt gehouden. GAS DrOvF roept bewoners uit Nijensleek, Eesveen, De Hoeve, Noordwolde, Sonnega-Weststellingwerf, Vinkega, Diever (Wapse), Blesdijke, De Blesse en Vledderveen op om mee te doen. Hier liggen de bestaande of nieuwe locaties.