GGD IJsselland breidt pilot uit: naast Janssen nu ook (eerste) mRNA vaccinatie mogelijk zonder afspraak

Coronavaccins. ANP

Na enkele dagen zonder afspraak te vaccineren met het Janssen-vaccin, biedt GGD IJsselland vanaf donderdag 22 juli ook (eerste) mRNA-vaccinaties zonder afspraak. Dit gebeurt eerst alleen in Dalfsen en Zwolle, waar de pilot ‘prikken zonder afspraak’ al enkele dagen loopt.

Wie nog niet is gevaccineerd en is geboren voor 1 juli 2009 , kan binnenlopen voor een ‘prik zonder afspraak’. Voorwaarde is wel dat degene nog helemaal niet gevaccineerd is. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar krijgen het vaccin BioNTech/Pfizer. Iedereen vanaf 18 jaar kan kiezen voor de eerste (!) vaccinatie met een mRNA-vaccin (geen keuze tussen BioNTech/Pfizer of Moderna, 2 prikken nodig) of het vaccin van Janssen (1 prik nodig).

Projectleider Sebastiaan van Buuren licht toe: „We kunnen deze pilot nu doen, omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn. We hopen op deze manier mensen snel te helpen die op vakantie willen en hun afspraak nog niet hebben gemaakt. Je kunt gewoon binnenlopen als het jou uitkomt. Tegelijk willen we zoveel mogelijk mensen vaccineren en op deze manier voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door een besmetting met het coronavirus. Zeker nu de Delta-variant van het virus zo rondgaat.”

Sinds vrijdag 16 juli vaccineert GGD IJsselland in Dalfsen en sinds maandag in Zwolle al zonder afspraak, maar alleen nog met het Janssen-vaccin. De verwachting is dat de animo toeneemt met de optie zonder afspraak een eerste vaccinatie met een mRNA-vaccin te halen. De GGD zorgt ter plekke voor de registratie. Wie een vaccinatie wil hebben, dient een identiteitsbewijs mee te nemen en een ingevulde gezondheidsverklaring.

GGD IJsselland weet niet hoeveel mensen van de vrije inloop gebruik willen maken. Houd dus rekening met enige wachttijd én de eventuele boodschap dat de vaccins voor die dag op zijn. Wie kiest voor een mRNA-vaccinatie in Dalfsen, krijgt de tweede vaccinatie op een andere locatie, omdat de locatie in Dalfsen na 8 augustus dicht is.

Houd de website van GGD IJsselland in de gaten voor actuele locaties en data.

Nieuws

Meest gelezen