Van slechte coronacijfers naar nauwelijks meer besmettingen in Staphorst. GGD en gemeente hebben geen verklaring

De gemeente Staphorst doet het zeer goed als het om de coronacijfers gaat. Opvallend weinig besmettingen, maar hoe het kan? De GGD heeft er geen verklaring voor.

In januari en februari waren de cijfers zo slecht in Staphorst dat er een pop uptestlocatie kwam in de sporthal.

In januari en februari waren de cijfers zo slecht in Staphorst dat er een pop uptestlocatie kwam in de sporthal. Foto: Frens Jansen

Sinds het begin van de coronapandemie stond Staphorst altijd fier bovenaan als het om slechte cijfers ging. De gemeente kleurde dieprood en de media buitelden over elkaar heen om erover te berichten. In oktober vorig jaar stonden er cameraploegen voor de kerk. Op de sociale media ging Staphorst flink door de mangel. Er moest een hek omheen, de mensen waren gestoord en zo ging het maar door.

Hechte gemeenschap

Over de vele besmettingen bestond ook geen eenduidige verklaring. De gemeente weet het aan de hechte gemeenschap, de grote gezinnen en het feit dat mensen niet zo voorzichtig waren. „Wij zijn de meeste sociale gemeente van Nederland, onderzoek wees dat uit. Dat is goed en dat moeten we vooral koesteren en blijven doen, maar we moeten ons ook aan de coronaregels houden. We zijn hecht, we zijn sociaal, we helpen elkaar, maar dat kan tevens een valkuil zijn als het om corona gaat”, zei burgemeester Ten Kate begin juni toen de cijfers de pan uitrezen.

Ook Rianne Schuurman van de GGD IJsselland vindt de hechtheid van de gemeenschap een plausibele verklaring voor de vele besmettingen.

Een persoon per dag

Nu is het precies andersom. Nauwelijks besmettingen. De laatste dagen gaat het om één persoon per dag. Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst kan niet anders dan blij zijn, maar een verklaring heeft hij niet.

Ook Rianne Schuurman van de GGD weet niet hoe het kan. Op sociale media wordt gespeculeerd over groepsimmuniteit. „We kunnen wel gaan gissen, maar daar komen we niet verder mee. We zijn blij, maar een verklaring heb ik niet, dat kan ik erover zeggen.”

Het gekke is dat de situatie in de regio IJsselland door de GGD de kwalificatie ‘zeer ernstig’ krijgt. Daarvoor kijkt de GGD naar het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Het meest ernstige cijfer bepaalt het risiconiveau.

Staphorst is een positieve uitschieter, samen met Urk. Op sociale media wordt gezegd dat als niemand zich laat testen, dat je ook geen goede cijfers krijgt, maar burgemeester Jan ten Kate zegt dat er gewoon getest wordt en ook gevaccineerd. Zij het dat deze cijfers wat lager zijn dan elders, maar daar staat Staphorst ook om bekend.