GGD en gemeente zorgen ervoor dat Staphorsters zich bij hun eigen huisartsenpraktijk kunnen laten vaccineren tegen corona

Vaccineren kan bij het Medisch centrum Staphorst op 19 en 26 oktober.

Staphorsters kunnen zich op de dinsdagen 19 en 26 oktober tussen 16.00 en 20.00 uur in hun eigen dorp laten vaccineren tegen corona. Dat kan bij de Huisartsenpraktijk Staphorst in het Medisch Centrum. Een afspraak maken hoeft niet.

Medewerkers van de GGD zijn hiervoor in de huisartsenpraktijk aan de J.C. van Andelweg 2A aanwezig. De GGD en de gemeente Staphorst besloten hiertoe, omdat Staphorst kampt met opvallend veel besmettingen en het aantal volledige gevaccineerden met 56 procent laag is. Landelijk is dit 83 procent.

Op deze wijze kunnen mensen zich in hun eigen gemeente laten prikken en hoeven ze niet naar Zwolle of Meppel. De twee prikdata krijgen zeker een vervolg, want ook voor een tweede prik, als die nodig is, kunnen Staphorster in hun eigen huisartsenpraktijk aan de Van Andelweg terecht. Dit werkt mogelijk drempelverlagend.

Koploper

Staphorst is koploper in Nederland als het gaat om besmettingen. Gisteren waren het er 307 per 100.000 mensen. Dat is een rekenmodel, zodat je gemeenten met elkaar kunt vergelijken. In Amsterdam is dit cijfer 20, op Urk met 30 procent gevaccineerden is dit getal 23,6. Dat Staphorst zoveel besmettingen telt en veel zieken heeft, komt waarschijnlijk door de grote gezinnen en het feit dat het aantal vaccinaties achterblijft. Dit laatste heeft veelal een religieuze reden.

„Opvallend veel mensen uit onze gemeente worden ernstig ziek door corona. De meesten hiervan zijn niet gevaccineerd”, legt praktijkmanager Hilga Miggels de zorgen van de huisartsen in Staphorst en Rouveen uit. „Op dit moment dreigt de niet-acute zorg in onze praktijken hierdoor in gevaar te komen. Daarom een dringend advies aan iedereen om je te laten vaccineren.” Gemeente en GGD roepen ook op om afstand te houden.

Iedereen kan bij de tijdelijke vaccinatielocatie terecht voor meer informatie over corona en de coronavaccins. Staphorsters vanaf 12 jaar kunnen daarnaast terecht voor een prik. Dat kan met het mRNA-vaccin (Pfizer) of het Janssen-vaccin. Bij een vaccinatie met Pfizer wordt ter plekke een afspraak voor de tweede prik ingepland. Bij het Janssen-vaccin is maar één prik nodig.

Dat is niet het enige dat de gemeente en de GGD doen om de corona-uitbraak in Staphorst te lijf te gaan. Dinsdag werd er ook een tijdelijke testlocatie geopend aan de Rietdekker 2 voor mensen met corona-gelinkte klachten. De locatie is de komende vier weken dagelijks geopend van 9.00 uur tot 10.30 uur en van 11.00 uur tot 12.30 uur. Bellen voor een afspraak op deze locatie kan via 0522 – 747 181 (tussen 8.30 uur en 17.00 uur).

Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat er bij vaccinatie een volwassene bij moet zijn. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen alleen komen. Voor het laten vaccineren is een geldig legitimatiebewijs verplicht. Dit geldt ook voor kinderen. Een mondkapje is ook verplicht.

Nieuws

Meest gelezen