Ga terug naar 1927 met Films van Toen: In Nieuw-Amsterdam werkten veel mensen in het veen. Bekijk hier het harde leven van de turfstekers

Veenarbeiders aan het werk in de film 'Mooi en Arbeidzaam Drenthe' uit 1927

Oude films beleven nieuwe tijden bij DVHN. En je kunt ze kijken vanuit de luie stoel. DVHN zendt, in samenwerking met het Drents Archief, elke zondag een Drentse archieffilm uit.

Al honderd jaar maken filmers beelden van Drenthe. Amateurs en professionals. In zwart-wit en later in kleur. Dit jaar kijkt het Drents Archief terug op een eeuw lang films in de provincie. We beginnen in de jaren 20 en eindigen in de jaren 90.

Met vandaag: veenarbeiders. In dit deel van de film ‘Mooi en Arbeidzaam Drenthe’ uit 1927 zien we veenarbeiders. Het werk is zwaar. De arbeiders scheppen de veenmassa en stampen het aan. Anderen halen de planken met turven van de lopende band en leggen de turven te drogen. Tot slot zie je beelden van de Schoonebeeker Turfstrooiselfabriek van A. Veldkamp. In beeld staat dat jaarlijks 45.000 ton turfstrooisel wordt geproduceerd, per trein wordt dit verspreid voor distributie.

Nieuws

menu