Geen nieuwjaarsborrel, wel uutkiekers in Rouveen

Rouveen - Er is dit jaar geen ‘Neejjoarsborrel’ tijdens de jaarwisseling op de Levensboomlocatie in Rouveen. Comité Zonuendan en dorpsvereniging Munnikenslag stoppen ermee.

De nieuwjaarsborrel in Rouveen gaat dit jaar niet door.

De nieuwjaarsborrel in Rouveen gaat dit jaar niet door. Frens Jansen

In plaats daarvan nemen twee Rouveners, Arend Harink en Klaas Huisman, zitting in de Werkgroep Oud en Nieuw die voor de totale gemeente Staphorst actief is. De werkgroep regelt een goede jaarwisseling in beide dorpen. De samenwerking werd twee jaar geleden veel intensiever. Daarvoor regelden de dorpen de jaarwisseling apart.

De afgelopen jaren was er een keer of vijf een klein tentfeest op de Levensboomlocatie in Rouveen. Tijdens deze Neejjoarsborrel toostten Rouveners op het nieuwe jaar. Jongeren bleven meer en meer weg om naar het grote tentfeest in Staphorst te gaan en er moest jaarlijks geld bij, zelfs als de gemeente bijdroeg.

Geen borrel dus, maar wel een samenzijn in de buurt van het Kerkplein. Harink en Huisman benaderden vijf jongerenketen die nu zelf zorgdragen voor een vreugdevuur in een container. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een goed en veilig verloop. „We zijn blij dat de jongeren zelf de handdoek oppakken en we gaan er absoluut vanuit dat alles goed komt”, zegt Huisman.

Uutkiekers

De werkgroep Oud en Nieuw is ook verantwoordelijk voor de stewards die in Staphorst op straat rondlopen tijdens de jaarwisseling. Dat zijn er in Staphorst rond de 25. Het zijn bekenden in de gemeenschap die een oogje in het zeil houden. In Rouveen heten de stewards uutkiekers en hier zijn het een stuk of vijftien. Het werkt, want de stewards kennen de jongeren. Het zijn buren, ooms, kennissen, mensen uit de kerk of de voetbaltrainer. De jeugd wordt zo uit de anonimiteit gehaald. Resultaat: veiliger, minder gedoe, veel minder schade en meer gezelligheid.

Alweer 23 jaar geleden zag de Stichting Oud en Nieuw het levenslicht. Doel: met het organiseren van een feest in een grote tent op het evenemententerrein de jeugd van straat te krijgen om zo de tienduizenden euro’s schade en veel politie-inzet, tegen te gaan.

Het werkte enorm goed. Ook nu weer krijgt de stichting 11.500 euro van de gemeente om het feest mogelijk te maken.

Een jaar of elf geleden richtten de gemeente Staphorst en de Stichting Oud en Nieuw de Werkgroep Oud en Nieuw op. Dat was nodig, omdat de ongeregeldheden op straat weer toenamen. Jeugdwerk, politie, brandweer en gemeente zitten in die werkgroep, net als een vertegenwoordiger van de Stichting Oud en Nieuw. Belangrijkste onderdeel van de werkroep vormen de stewards en uutkiekers

Van 35.000 euro schade en heel veel politie-ellende in de gemeente Staphorst, is er nu nog 7000 euro schade en nauwelijks politie-inzet. Doel is uiteindelijk om overbodig te worden.