Geen podium voor muziek én duurzaamheid in Planetron Dwingeloo. Deze tijd van corona is te onzeker, zegt initiatiefnemer

Ondernemer Kristiaan Smits van Noest Duurzaam heeft de stekker uit zijn plan voor een podium voor muziek, cultuur én duurzaamheid in het Planetron in Dwingeloo getrokken.

Kristiaan Smits van Noest Duurzaam bij de oude telescoop op het terrein van het Planetron ziet af van zijn initiatief in het voormalige ruimtetheater.

Kristiaan Smits van Noest Duurzaam bij de oude telescoop op het terrein van het Planetron ziet af van zijn initiatief in het voormalige ruimtetheater. Foto: archief Gerrit Boer

„De financiering in deze coronatijd is te onzeker. Dit plan vergt een behoorlijke investering. Het risico lag te zeer bij ons, de initiatiefnemers. Daarom is in goed overleg met de eigenaar en verhuurder van het gebouw besloten het plan te schrappen”, zegt Smits.

Noest Duurzaam is een start-up in Dwingeloo. Met een duurzaamheidscentrum in het voormalige ruimtetheater aan de rand van het Dwingelderveld wilde Smits ‘door middel van educatie, inspiratie en kennisontwikkeling veranderingen op gang brengen richting een wereld van morgen’. Daarnaast wilde hij in de multifunctionele ruimte muziek- en cultuuronderwijs een podium bieden, inclusief optredens en voorstellingen.

Veel vragen, te weinig antwoorden

Smits: „Er zijn zoveel onzekerheden. Wanneer mogen we bezoekers ontvangen en hoeveel? Wat doen artiesten? En wat zijn de plannen van bedrijven, die evenementen op het gebied van duurzaamheid organiseren? De antwoorden op die vragen zijn gewoon niet goed te geven.”

Wel wrang, want de Rijksoverheid heeft net een reeks vergaande versoepelingen aangekondigd. „Klopt, maar wij hebben de beslissing om te stoppen al eerder dit voorjaar genomen. En het klopt dat er nu weer veel meer mag, maar hoe is de situatie komend najaar rond corona? Eén zomer maakt geen succesvol centrum. En het zou toch wel heel jammer en kostbaar zijn om zo’n mooi project na één seizoen alweer te moeten stoppen.”

In het Planetron, het voormalige ruimtetheater met de blauwe koepel aan de Drift in Dwingeloo, zou Noest Duurzaam de buurman worden van het Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe, die al ruimtes huren in het gebouw.

‘Deze plek is en blijft geweldig’

Op de vraag of er definitief een streep is gezet door het plan en die specifieke locatie, antwoordt Smits: „De motivatie om duurzaamheid, cultuur en muziek een mooi podium te geven, is onverminderd groot. Het zijn levensbehoeften van mensen. We hebben wel ideeën om het op een andere manier te doen, maar deze plek is en blijft geweldig.”

Of het wellicht later, wanneer het ‘nieuwe normaal verder is uitgekristalliseerd, alsnog kan doorgaan, weet hij niet. „Dat hangt ook van de eigenaar en de verhuurder af. En ik kan me voorstellen dat er meer initiatieven zijn, die goed op die plek passen.”

Daar heeft het alle schijn van. Architect Bas van Ruth, die zich ook met de fysieke invulling van het gebouw bezighoudt, laat weten dat er vergevorderde plannen zijn. „Het concept ligt klaar, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.”