Zomerzangavonden in Dwingeloo gaan vanwege corona ook dit jaar niet door

Het blijft deze zomer wederom stil in Dwingeloo. De zomerzangavonden gaan voor het tweede achtereenvolgende jaar door corona niet door. De organiserende werkgroep baalt als een stekker, vooral ook omdat het de 35ste keer zou zijn. Ook dit jaar valt het muziekfeest in het water. „We gaan voor volgend jaar.”

Zo zou het moeten zijn, maar de kerk blijft leeg.

Zo zou het moeten zijn, maar de kerk blijft leeg. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Zeven avonden in juli en augustus houdt de gereformeerde gemeente al tientallen jaren de zogeheten zomerzangavonden. Psalmen, gezangen, liederen van Johannes de Heer, opwekking, alles komt aan bod. Sterker nog, de mensen mogen zelf kiezen wat ze zingen. Op een beamer staan rond de honderd liederen. De bezoekers roepen een nummer, de organist zet in en iedereen zingt uit volle borst. Zo gaat het al jaren. ‘Veilig in Jezus’ armen’, ‘Ik wil zingen van mijn Heiland’ en ‘Gouden harpen ruisen’ – vooral de liederen uit de bundel van Johannes de Heer blijken altijd populair. Een predikant spreekt een paar woorden, maar het gaat vooral om het zingen, de taal van de hemel.

Dwingeloo blijft opnieuw stil

Het is een concept waar elke zomer honderden liefhebbers vanuit heel Nederland op afkomen. Verkeersregelaars moeten eraan te pas komen om het parkeren in goede banen te leiden. Het gaat altijd goed. De sfeer is uiterst gemoedelijk. Het Drentse brinkdorp barst op zeven zomerzangavonden even uit z’n voegen. Nu dus voor de tweede keer niet. Samen uit volle borst zingen, elkaar ontmoeten, het zijn zaken die door corona absoluut uit den boze zijn. Vorig jaar maakte de organiserende werkgroep zich op voor de 35ste keer. Dit jaar was dat weer zo en opnieuw gaat het draaiboek de kast in. Stilte in de Kruiskerk in Dwingeloo.

„We hebben ervoor gekozen om alles voor het tweede jaar af te gelasten. Het is echt verschrikkelijk, maar het kan niet anders. Als we de anderhalvemeterregel aanhouden, dan zitten er te weinig mensen in de kerk en ik vind ook dat wat het risico niet kunnen lopen. Het zal ons gebeuren dat er mensen besmet raken, dan kan gewoon niet. Met pijn in het hart hebben we deze beslissing genomen”, zegt voorzitter van de werkgroep die de avonden elke zomer organiseert, Roel Reiber (66) uit Dwingeloo.

Zanddrent

Roel Reiber, fietsenmaker in het Drentse dorp, stond 37 jaar geleden samen met toenmalig dominee Koetsveld aan de wieg van de zangavonden. Vakantiegangers rondom Dwingeloo een mooie zangavond bieden, dat was het doel. In het begin was het moeilijk, er zat soms een handjevol mensen in de Kruiskerk, maar langzamerhand ging het lopen met nu elke week in de zomer 400 mensen die zingen.

De Kruiskerk is een Bijbelvaste gemeente op het Drentse zand en is daarmee redelijk uitzonderlijk. De zanddrent moet van oudsher weinig hebben van opgelegd geloof, mensen die het wel even zullen uitmaken. Op het Drentse zand, anders dan het veen, zijn de mensen doorgaans wat vrijzinnig.

Geloof staat centraal

„In onze gemeente staat het geloof in Jezus Christus als Gods zoon centraal. Hij heeft zich uit liefde voor ons gegeven opdat een ieder die in Hem gelooft eeuwig leven heeft. Vanuit het geraakt zijn door Zijn liefde willen wij de Bijbel, Gods woord, bestuderen en ons leven daardoor laten bepalen in het leven van iedere dag”, laat de kerk weten.

Reiber en zijn team hebben feitelijk maar één missie: God groot maken door het geestelijke lied. Mensen zingen over de grootsheid van de Schepper en worden tegelijkertijd geraakt door de tekst van een lied. Niet zelden vloeien er tranen omdat een prachtige tekst door honderden mensen uit volle borst gezongen, enorm binnenkomt. Alsof de Hemel spreekt door een lied. Dit jaar dus weer niet.