Gemeente de Wolden heeft de hoogste energiequote van Drenthe

In de Wolden betalen de inwoners het meeste aan energie. Foto ANP

De stijgende energiekosten hakken er bij de inwoners van de gemeente De Wolden het hardst in. De inwoners van deze gemeente zijn maar liefst 28 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. In Meppel en Assen betalen de inwoners het minst aan energie. Dit blijkt uit het onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.

Het energiebedrijf berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden. In De Wolden liggen de maandelijkse kosten voor energie momenteel op 696 euro per huishouden. Dit terwijl een doorsnee huishouden 2483 euro per maand verdient.

In Meppel betalen huishoudens gemiddeld 175 euro aan energiekosten en verdienen de mensen gemiddeld genomen 200 euro meer per maand. Tynaarlo komt er het volgens het CBS het beste vanaf. Zij betalen maar 63 euro per maand aan energie.

Energiearmoede

Inwoners van de noordelijke provincies komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In de provincie Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de Randstad valt het getal relatief gezien mee. Bij een energiequote van 10 procent of meer is er sprake van ‘energiearmoede’.

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Een dynamisch energiecontract zorgt ervoor dat de prijs van gas dagelijks verandert en de prijs voor energie zelfs elk uur. Een Drents huishouden zou al snel 82 euro per maand kunnen besparen met een dynamisch contract.

Nieuws

menu