Gemeenteraad van Dalfsen steunt de burgemeester in haar optreden tijdens een illegaal muziekfeest

De ME grijpt in. Foto: ANP

Alle fracties van de gemeenteraad van Dalfsen hebben burgemeester Erica van Lente gecomplimenteerd met haar aanpak en inzet tijdens de ongeregeldheden op zaterdag 15 januari bij het gemeentehuis. De raadsleden steunen haar aanpak om een illegaal schuurfeest voor 500 à 600 bezoekers tegen te gaan. Deze party mondde later op de avond uit in ‘een muziekfeest’ bij het gemeentehuis waarbij de ME uiteindelijk moest ingrijpen.

Burgemeester Erica van Lente gaf tijdens de raadsvergadering nogmaals een duidelijk inzicht over haar aanpak en vertelde hoe alles was verlopen. In een brief heeft de burgemeester haar verhaal al met de inwoners gedeeld. „Er wordt het nodige van je gevraagd”, zo omschreef ze de dagen in haar rol als burgermoeder, maar ook als handhaver. Ze sprak van een heftig weekeinde, van noodzakelijk kwaad en van proportioneel optreden.

Ze liet duidelijk blijken mee te leven met bewoners die zich door de coronamaatregelen in een moeilijke situatie bevinden, zoals ondernemers die hun spaargeld zien verdampen en jongeren die hun toekomst in nevelen gehuld zien gaan. Dat ze niet de strenge burgemeester is, bleek uit haar woorden: „Ik heb de handhaving op de jongerenketen in deze periode niet toegepast maar een feest voor 500 mensen in een schuur kan echt niet.”

Waardering voor bewoners die rommel opruimen

Veel lovende woorden van de burgemeester en de fractievoorzitters waren er voor de inzet van de politie, de ME en de bewoners die direct na de ongeregeldheden met bezems de rommel gingen opruimen. Duidelijk is ook dat er veel personen van buitenaf - uit Friesland, Drenthe en Gelderland - op het feest afkwamen, maar dat ook veel mensen gehoor gaven aan de oproep van de politie om naar huis te gaan.

De plaatselijke politici stelden dat de rek er uit is door de coronamaatregelen, maar dat een dergelijk evenement voor Dalfsen ongepast is. „Verbazing en ongeloof”, een „schadelijke actie voor Dalfsen” en „onbegrip” waren veel genoemde woorden.

Jos Ramaker van Gemeentebelangen stelde dat iedereen muziek en gezelligheid wil, maar „dit feest was geen slimme actie”. Hij benadrukte dat de bewoners van Rosengaarde angstig waren geweest. Ook de bewoners in de buurt van het gemeentehuis hebben zich angstig gevoeld. Inmiddels is er al met de buurgenoten een soort evaluatiebijeenkomst geweest.

„Zo’n illegaal feest past niet bij Dalfsen. Er was veel drank en vuurwerk aanwezig tijdens de gebeurtenis. En als de politie je vraagt om het terrein te verlaten, dan doe je dat.” Dat de bewoners direct alles gingen opruimen noemde Ramaker typisch iets voor Dalfsen. Iets waar hij zich in herkende.

De raad vraagt zich af hoe dit soort ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen zijn. Ook werd gevraagd of de jongerenwerkers ingeschakeld werden.

Volgens de burgemeester viel de schade mee. De politie gaat wel de videobeelden onderzoeken om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Als er jongeren uit Dalfsen worden herkend, dan is het de bedoeling om contact met hen te zoeken.

Nieuws

menu