Gerben Bruins verkoopt zijn kozijnen en tuindeuren door het hele land, met dank aan internet

Voor Gerben Bruins uit Koekangerveld zijn het drukke tijden. De 40-jarige eigenaar van ‘Bruins In Hout’ in Ruinerwold heeft een goed gevulde orderportefeuille en ziet die vooral voller worden.

Gerben Bruins aan het werk in zijn werkplaats, als het bestemmingsplan rond is, gaat hij een nieuw pand bouwen op Hoge Akkers.

Gerben Bruins aan het werk in zijn werkplaats, als het bestemmingsplan rond is, gaat hij een nieuw pand bouwen op Hoge Akkers. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Geen wonder dat de man die voor klanten in het hele land houten kozijnen (met isolatieglas), schuifdeuren en tuindeuren maakt, op zoek is naar extra handjes en een kavel heeft gekocht op het jongste uitbreidingsplan Hoge Akkers. Dat bestemmingsplan moet overigens nog goedgekeurd worden. „Ik heb een kavel van 1500 vierkante meter beschikbaar en kan er sowieso een hal van 600 meter opzetten, maar misschien zorg ik direct wel voor wat extra ruimte”, vertelt hij in zijn huidige werkplaats aan de Westerweiden. Hij heeft daar inmiddels de nodige machines staan, zodat ook het vervaardigen van kozijnen, kiepramen en tuindeuren op maat voor een groot deel automatisch gebeurt. „Ik deed altijd veel met de hand, maar dit is veel efficiënter.”

Met de handen bezig

Gerben Bruins komt van oorsprong uit Enschede, waar hij onder meer een opleiding kunst en techniek volgde. Hij leerde er onder meer hoe je een website moet bouwen, maar was altijd al met de handen bezig. „Ik verkocht eens een kozijn via Marktplaats en dat werden er al snel meer. Mensen zijn toch altijd naar goedkope spullen op zoek. Ik bouwde een eigen site waar ik de dubbele tuindeuren verkocht en dat ging steeds beter lopen. Zodoende ben ik met die studie gestopt.”

Hij verhuisde in 2013 met zijn vriendin naar Koekangerveld, zijn werk kon gewoon doorgaan omdat hij vooral via internet verkocht. Zo gaat het nog steeds, wekelijks rijdt nu een wagen door het hele land om zijn producten te bezorgen. „Daarvoor heb ik iemand die normaal op een boerderij werkt, zo heb ik ook iemand die twee dagen per week kozijnen voor me lijmt. Dat doet hij ook naast zijn werk op de boerderij”, glimlacht Bruins.

Aanpoten geblazen

Steeds meer mensen willen een tuinhuisje, kiepraam, een schuifpui of openslaande tuindeuren. Dat werd door corona zeker niet minder en voor Gerben Bruins was het de afgelopen jaren aanpoten geblazen. „Ik deed eerder ook wel montage, maar dat gaat nu niet meer. Dat gaat ten koste van het werk in de werkplaats. Ik richt me vooral op de toelevering. Er zijn genoeg zzp’ers die alles kunnen afmonteren. Het maken van een schuifpui is veel werk, de vraag is nog steeds groot.”

Bruins zou best wel personeel in dienst willen nemen, maar ziet de nodige hobbels in de weg. „Het is lastig om goede vakmensen te krijgen en niet iedere timmerman wil op een werkplaats werken. Het duurt bovendien wel een jaar voordat iemand alles in de vingers heeft.” Bruins geeft aan blij te zijn me zijn werk. „Ik hou wel van de vrijheid, kan werken wanneer ik wil. Dat wordt anders als je personeel hebt, maar ik maak nu ook wel lange dagen hoor.”.

Druk zal het nog wel even blijven, want de vraag is groot en de goede kwaliteit van Bruins In Hout is inmiddels wel bekend. Daar komt bij dat Bruins ook uit voorraad levert, iets waarmee hij zich onderscheidt. „Dat doen er niet veel. Ik plan in rustige tijden dagen in dat ik een hele serie kozijnen maak, zeer geschikt voor mensen die zelf een uitbouw maken bijvoorbeeld. Zo heb ik een mooie voorraad voor het hoogseizoen beschikbaar. Je wilt niet weten hoeveel mensen er toch nog zijn die op het laatste moment iets moeten hebben.”