Gerrit Jan Kok die tot 28 mei waarnemend burgemeester was van Staphorst is vanaf nu eerste burger van de Twentse gemeente Losser

Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok, eerst van Staphorst, nu van Losser. Foto: FRENSJANSEN

Gerrit Jan Kok die tot 28 mei van dit jaar waarnemend burgemeester van Staphorst was, bekleedt vanaf nu die functie in de Twentse gemeente Losser. Hij werd gisteren door Commissaris van de Koning Andries Heidema van Overijssel geïnstalleerd.

Kok (VVD) vervangt burgemeester Cia Kroon van Losser. Zij is langdurig ziek en legde haar ambt voor onbepaalde tijd neer. De provincie wil een door de wolf geverfde bestuurder en kwam uit bij Gerrit Jan Kok uit Enschede.

Gerrit Jan Kok (VVD) was sinds 13 februari 2020 tot 28 mei waarnemend burgemeester van Staphorst. Hij volgde Theo Segers op die na 4,5 jaar Staphorst verruilde voor Molenlanden in Zuid-Holland. Kok op zijn beurt werd in Staphorst opgevolgd door de kroonbenoemde burgemeester Jan ten Kate uit Koekangerveld. De eerste burgemeester zonder partij.

Gerrit Jan Kok bleek een zeer ervaren burgemeester. Daarom werd hij ook door de commissaris gevraagd. Hij was wethouder van Enschede en van 2007 tot en met 2011 burgemeester van Ommen, daarna gedeputeerde in Overijssel en vervolgens waarnemend burgemeester in Haaksbergen.

Een eer

Kok, die een wonderlijke coronatijd meemaakte in Staphorst en nauwelijks bij de mensen thuis kon komen, noemde het dit voorjaar een eer dat hij gevraagd werd om het stokje over te nemen in Staphorst, wat hij een kleurrijke, zeer ondernemende gemeente noemt. „Ik heb Staphorst echt als een warm bad ervaren. Onderschat de taken die een kleine plattelandsgemeente als Staphorst op zijn bordje krijgt niet. Kijk eens hoe groot de portefeuilles zijn waar de twee wethouders voor verantwoordelijk zijn. Het is een grote prestatie dat Staphorst haar zaakjes goed op orde heeft. Ik heb daar diep respect voor, dat is veel moeilijker dan in een grote gemeente met vijf wethouders.”

Losser is net als Staphorst ook een plattelandsgemeente. Iets groter dan Staphorst met ruim 16.000 inwoners. Losser telt er 22.957. Ook hier krijgt Kok weer te maken met de gevolgen van de coronapandemie.

Nieuws

Meest gelezen