Gertjan Tempert (23) is uitgeroepen tot beste leerling-kok van 'beste opleiding voor gespecialiseerde chefs'. Hij werkt in tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn in Staphorst

De beste leerling-kok van Nederland werkt bij een van de beste restaurants van Nederland. Gertjan Tempert (23) is uitgeroepen tot de beste leerling van de Cas Spijkers Academie. Hij werkt in de keuken bij tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn in Staphorst.

Gertjan Tempert is bezig in de keuken van tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn.

Gertjan Tempert is bezig in de keuken van tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Chef-kok Jarno Eggen van De Groene Lantaarn is dan ook supertrots op Gertjan, die bij hem achter de kachel staat en met de andere koks de mooiste gerechten maakt voor zijn gasten. „Dit is een groot talent met een grote toekomst”, zegt Eggen. „Dit is de beste opleiding voor gespecialiseerde chefs van ons land. Het is niet voor niks dat Cas Spijkers hier zijn naam aan heeft verleend en Jonnie Boer van de Librije de nestor is na Cees Helder.”

Gertjan komt uit Almelo en werkt al een tijd bij De Groene Lantaarn in Staphorst. Vier dagen werken en één dag in de week naar school. Onlangs rondde hij zijn driejarige studie af.

Vijfgangendiner

Het is niet zomaar een award. De Cas Spijkers Academie heeft drie vestigingen, in Almelo, Nijmegen en Breda. Van al die vestigingen werd Gertjan uitgeroepen tot de beste examenleerling. Hij won dan ook de Cas Spijkers Award. Een commissie met bekende chefs beoordeelt jaarlijks de studenten. De chefs zijn zeer streng. De examenopdracht, een vijfgangendiner naar eigen inzicht, plus het maken van een dessert en het bakken van brood, moet een meesterwerk zijn. Dat was het.

De winnaar van de award zelf moet het allemaal nog even laten bezinken. Veel tijd om van zijn roem te genieten heeft hij niet. In de keuken van De Groene Lantaarn is het altijd druk en de lat ligt ongelooflijk hoog. Gasten krijgen het allermooiste voorgeschoteld. „Ik ben wel trots dat gerenommeerde chefs mij de beste vonden. Koken is wat ik wil, ik wil de mooiste gerechten maken. Daar offer ik veel voor op. Het is mooi dat mijn leermeesters dat waarderen. Ik vind mezelf een klassieke kok. Wat ik wil: klassiek blijven koken en ooit mijn eigen restaurant.” Binnenkort gaat Gertjan naar Duitsland om in een klein dorpje aan de Moezel in een prachtig restaurant te gaan koken om de fijne kneepjes nog beter onder de knie te krijgen.