Gratis ‘Aan Tafel’ in Museum De Wemme

Hoe hoort het aan tafel? Foto: Pixabay
Margaret Breukink heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen vertelt ze haar verhalen over eetgewoonten in het verleden. Deze sluiten naadloos aan bij de expositie ‘Eet Smakelijk!?’, die over de geschiedenis van voeding gaat.
Er is maar plaats voor 60 personen, daarom is aanmelding verplicht. Dat kan via info@dewemme.nl of tijdens de openingsuren per telefoon (0528 373332). De lezing wordt mogelijk gemaakt door Stichting WiedeWold.
Gedragsregels
Aten we altijd al met mes en vork? Of van een bord? Mocht je eten op de grond gooien? Bestond een diner wel eens uit 20 gangen? Sinds wanneer dekken wij de tafel met het mes aan de rechterkant van het bord? Mag je met je handen eten of je bord schoonvegen met een stuk brood? En waar dient dat kommetje water voor? Gedragsregels rond eten en drinken zijn er al zolang mensen samen de maaltijd gebruiken. Dat het er vroeger heel anders aan toe ging dan wij nu gewend zijn, is duidelijk. Maar sommige van die gedragsregels gelden nog tot op de dag van vandaag.