Groot deel van Wolder schoolgebouwen is aan (ver)nieuwbouw toe: ‘het schort aan goede schoolgebouwen’

Er is flink wat werk aan de winkel aan de schoolgebouwen in de gemeente De Wolden. De gemiddelde leeftijd bedraagt 49 jaar en de bouwtechnische kwaliteit van de oudere gebouwen is onvoldoende. Reden voor de gemeente om via het Integraal Huisvestingsplan voor het Primair Onderwijs de kwaliteit te waarborgen. Daar hoort een bedrag van 35 miljoen euro bij verspreid over de komende 13 jaar.

't Echtenest in Echten moet eigenlijk helemaal opnieuw worden gebouwd; het pand verkeert in slechte technische staat

't Echtenest in Echten moet eigenlijk helemaal opnieuw worden gebouwd; het pand verkeert in slechte technische staat Foto: 't Echtenest

Het IHP is samen met de drie in De Wolden actieve onderwijsorganisaties opgesteld, maar leverde in de raadsvergadering van donderdag wel de nodige vraagtekens op. Zo vroeg Henk van IJzendoorn (GroenLinks) zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zoveel gebouwen er zo slecht bij liggen. „Het schort aan goede schoolgebouwen.” Iris Bouwers (CDA) wilde weten hoe de achterstand is ontstaan. Volgens wethouder Albert Haar is de verkregen onderwijsvergoeding de voorbije jaren niet geheel aan onderwijs besteed. „Maar dat was ook een keuze van de raad, onderwijsinstellingen hebben wel hun verantwoordelijkheid genomen en voor minder geld goed gefunctioneerd.”

Opheffingsnorm