Grote brand in Dwingeloo, in 1923, wordt herdacht met expositie in kerk. Dwingelers kunnen meedoen aan fotowedstrijd

De Sint Nicolaaskerk in Dwingeloo na de brand in 1923.

De Sint Nicolaaskerk in Dwingeloo na de brand in 1923. Foto: Drents Archief

Brand in meerdere boerderijen, een zwaargetroffen Sint Nicolaaskerk en inwoners van een dorp die er na de brand waren voor elkaar. In augustus is het 100 jaar geleden dat Dwingeloo werd getroffen door een grote brand die de Sint Nicolaaskerk (de Siepelkerk), de synagoge en omliggende boerderijen in de as legde. Na de brand waren de inwoners er voor elkaar en werd de kerk herbouwd.

Deze grote brand van Dwingeloo wordt herdacht met een expositie in diezelfde Sint Nicolaaskerk die anno 2023 gelukkig weer fier overeind staat. Vanaf 13 augustus, de datum waarop de brand exact 100 jaar geleden plaatsvond, is in de kerk een tentoonstelling met onder andere historisch materiaal te zien.

In de Sint Nicolaaskerk wordt ruimte gemaakt voor een aantal mooie foto’s die Dwingelers zelf (maar mensen van buiten mogen natuurlijk ook meedoen) maken van de kerk, de Brink, iets dat voor hen naoberschap symboliseert of een ander mooi plaatje dat de kern raakt van wat Dwingeloo voor hen is. Uit de digitale foto-inzendingen kiest een jury de drie mooiste uit. Die drie worden gedrukt en tijdens de expositie in de Sint Nicolaaskerk getoond.

Inzenden

Er zijn twee voorwaarden; de foto moet op hoge resolutie worden ingestuurd naar de Stichting Dorpsbrand ‘23. En de geselecteerde foto’s moeten in de expositie getoond mogen worden en gebruikt mogen worden als publicatiemateriaal rond de tentoonstelling in de kerk. Foto’s kunnen tot 1 juli 2023 gestuurd worden naar dorpsbrand23@gmail.com

Burgemeester in de jury

De jury die de inzendingen beoordeelt bestaat uit burgemeester Rikus Jager, professioneel fotograaf Kim Stellingwerf en voorzitter van de Stichting Dorpsbrand ‘23 Arie de Muij.