Harm Baas Tocht 2022 weer een feit. 'Alle fietsers gingen met een glimlach langs de hindernissen'

Harm Baas Tocht 2022 Foto: Andries Ophof

De vierde editie van de Harm Baas Tocht is een feit. Op de laatste zondag van augustus ging de mountainbiketocht weer van start bij Camping de Moesberg in Nijensleek, met dit keer nog meer deelnemers dan voorheen. Met maar liefst 622 deelnemers was de tocht een groot succes.

Voor het ontstaan van de Harm Baas Tocht gaan we zo’n vijf jaar terug in de tijd. Marinus Baas stelde aan Johan Doornbos voor een mountainbiketocht te regelen, en zo werd er in 2017 voor het eerst met een handjevol campinggasten 20 kilometer gefietst. De naam van de tocht is ter herinnering aan de vader van Marinus Baas, een geliefd persoon op de camping, die kort daarvoor was overleden.

In 2018 werd deze groep deelnemers groter en werd samen met Sjoerd van der Veen een plan bedacht om een mountainbike-toertocht te organiseren. In de verdere jaren werd de tocht alleen maar populairder, waardoor er in 2021 een samenwerking werd aangegaan met de vereniging FietsZe. Volgens Johan Doornbos is het een perfecte combinatie: ‘Ze helpen mee met het uitzetten van de tocht en zorgen voor de vergunningaanvraag. Inmiddels is het zo erg gegroeid dat we met ruim 100 vrijwilligers en plaatselijke ondernemers werken.’

De tocht is er in drie verschillende afstanden: 30, 50 en 75 kilometer. ‘Zo zorg je voor fietsplezier voor iedereen. Met de verschillende afstanden heb je voor elk wat wils, en zo zit niemand elkaar in de weg.’ De tocht door het werelderfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid had ook wat verrassende aspecten. De mannen zetten zelf de route uit en bedachten de hindernissen. Twee jaar geleden fietsten de deelnemers door een luchtballon en dit jaar was er zelfs een brug door de vijver op de camping, met het brugdek net onder water. Voor alle fietsers ging dit voorspoedig.

De deelnemers werden warm onthaald bij de finish, met feestmuziek en een glaasje Jägermeister. De stemming bleef er goed in en de fietsers konden nog lang nagenieten op het terras met livemuziek van Chris Bruijn. De volgende editie van de Harm Baas Tocht wordt weer gehouden op de laatste zondag van augustus.

Nieuws

menu