Harma Breen heeft geen spijt van gemaakte keuze: cadeauwinkel Bij Hare Majesteit in Diever heeft nog steeds koninklijke uitstraling

Ruim tien jaar geleden maakte Harma Breen een keuze die haar leven voorgoed zou veranderen. Nu een decennium later heeft ze nog altijd geen moment spijt van die verandering in haar leven. Haar cadeauwinkel in Diever heeft nog steeds een koninklijke uitstraling.

Harma Breen in haar cadeauwinkel Bij Hare Majesteit in Diever.

Harma Breen in haar cadeauwinkel Bij Hare Majesteit in Diever. Eigen foto

Ruim dertig jaar werkte de 66-jarige Harma Breen in de zorg, toen ze voor zichzelf de keuze maakte om niet langer achter het bureau te blijven zitten om te werken aan plannen en visies. Ze maakte de bewuste keuze voor activiteiten en niet voor het papier. „Zeg maar de keuze voor de persoon en niet voor het systeem”, zo zegt legt ze haar stap uit.

Het is alweer tien jaar geleden dat de schuur achter het bekende Schultehuus aan de Brink in Diever werd omgebouwd tot atelier voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook cadeauwinkel Bij Hare Majesteit opende haar deuren in het pand, dat alleen te bereiken is via de oprit naast cafetaria ’t Keernpunt. „De winkel zit inderdaad goed verstopt. Het is een soort eilandje midden in het dorp”, zo zegt eigenaar Harma met een glimlach. De bijzondere winkelnaam heeft ze niet zelf bedacht. „Ik had vroeger een cliënt die me vertelde waar Harma, mijn naam, de afkorting van was, namelijk: Har-e Ma-jesteit. Ik dacht als ik ooit voor mezelf begin, moet mijn winkel deze naam krijgen.”

Handgemaakte figuren

Naast de cadeauwinkel, waar een grote keuze is aan kleine cadeautjes, houten speelgoed, kaarten of sfeervolle landelijke woonaccessoires, worden in het atelier creatieve producten gemaakt. Zoals verjaardagsslingers met eigen naam, babyschoentjes, unieke lampen en lampenkapjes of prachtige handgemaakte figuren, schalen en sieraden. „We maken ook producten op maat. We hebben meerdere aanvragen gehad voor typerende elementen uit een omgeving, zoals Drentse hunebedden of juist Amsterdamse huisjes. Deze verwerken wij weer in een kunstwerk voor aan de muur”, zo licht Harma toe.

Dagopvang

Het atelier is een zeer kleinschalige dagopvang voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Medewerkers hebben de mogelijkheid om creatieve en kwalitatieve producten te maken. Bovendien biedt het een rustgevende omgeving om zo via de winkel contact te maken met de samenleving en samen te leren werken met de klant. „De mooiste tijd van het jaar? De voorbereidingen voor kerst vind ik de leukste periode. Naast onze handgemaakte producten kopen we ook veel woonaccessoires in. Met kerst kopen we extra veel, om een gedeelte van de winkel helemaal om te bouwen in de kerstsferen. Dat brengt toch extra gezelligheid met zich mee.”

Complimenten

Nog bijna dagelijks krijgt Harma bij Bij Hare Majesteit complimenten. „Dan hoor ik van klanten hoe mooi ze de winkel vinden. Toen ik begon, wilde ik een bijzondere winkel en dat ik dat na tien jaar nog steeds krijg te horen, maakt me best wel trots.”

Bij Hare Majesteit is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Verder zijn veel kleinigheidje, cadeautjes of woonaccessoires te vinden in de webshop www.bijharemajesteit.nl .