Heibel rond brink in Echten, kinderwagenmuseum sluit deuren en zoekt nieuwe locatie

Het nostalgische kinder- en poppenwagenmuseum van de familie Elsinga verdwijnt na drie jaar uit Echten. Daaraan ligt een conflict met de buren ten grondslag. „Wij voelen ons weggepest”, zeggen Melle en Marianne Elsinga uit Nijeveen. „Wij herkennen ons totaal niet in hun verhaal”, reageert Henk Baas, voorzitter van stichting De Es.

Vorig jaar was het nog feestelijk op de brink in Echten, met de uitvoering van de eenakter ‘Zij mint de koetsier’, ter gelegenheid van de opening van het Huus met de Belle.

Vorig jaar was het nog feestelijk op de brink in Echten, met de uitvoering van de eenakter ‘Zij mint de koetsier’, ter gelegenheid van de opening van het Huus met de Belle. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Deze stichting huurt de panden - waar het kinderwagenmuseum en het Huus met de Belle gevestigd zijn - van mevrouw Magreet Moret, net als de Brink. De stichting verhuurt beide panden weer door.

Het conflict ontstond toen Marianne Elsinga in 2019 aan Matje Hummel van het naastgelegen Boekbindcentrum vroeg of de restanten van het paasvuur, dat wegens de hitte niet doorging, weggehaald kon worden. „Dat lag precies bij het raam, van waaruit onze bezoekers een mooi uitzicht hebben op de plaggenhut”, zegt Elsinga. Hummel reageerde volgens de Nijeveense wat knorrig, het lijkt het begin van een moeizame relatie.

Commanderen

Matje Hummel zelf wijst op de vele momenten dat haar buurvrouw met commentaar klaarstond over verschillende zaken. „Er was maar weinig goed, ze commandeerde de mensen rond de brink. Ik was het op een gegeven moment helemaal zat, inmiddels heeft iedereen haar de rug toegekeerd”, vertelt Hummel. Haar Boekbindcentrum, dat opgericht werd door wijlen haar man Bert, is overigens ook een pand van mevrouw Moret, maar Hummel huurt dat rechtstreeks.

Wat een win-winsituatie leek, iets wat een jaar geleden bij de feestelijke opvoering van een eenakter op de brink nog door alle partijen werd uitgesproken, blijkt dus juist tot een reeks irritaties te hebben geleid die zo op het eerste oog vrij kinderachtig overkomen.

Elsinga noemt onder meer het niet maaien van het gras achter haar museum, het verbod op het plaatsen van een tafeltje met stoeltjes voor museumgasten tot de vernieuwing door De Es aan de buitenkant van het museum, precies op het moment dat het museum vorig jaar weer open mocht na corona en dus nog twee weken extra dicht bleef.

Helemaal klaar mee

Hummel wijst erop dat het terras juist in de baanderhoek bij haar boekbinderij werd geplaatst. Er werd een nieuw terras voor museum en Belle gecreëerd tussen beide panden, maar dat leidde tot veel discussie over aantal verkochte kopjes koffie.

Het bestuur van De Es was er op een gegeven moment helemaal klaar mee. „Maar wij hebben afgesproken dat we geen uitlatingen doen over het kinderwagenmuseum. Natuurlijk is het jammer dat het museum verdwijnt, maar zij hebben na hun bevindingen deze keuze gemaakt”, verzucht Baas. Voor voorzitter Jan Nijboer van stichting De Es is de situatie extra vervelend, want hij was het die het museum naar Echten haalde en gaf de museumeigenaren lang het voordeel van de twijfel.

Marianne Elsinga vindt het net zo goed jammer, maar zag geen uitweg meer. „Ik heb een keer strijd moeten leveren tegen een ernstige ziekte, ik kies nu voor mijn geluk. Dit levert alleen maar stress op.” Ook Matje Hummel zegt slapeloze nachten van de situatie te hebben gehad. „Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt, zit ik dan zo verkeerd in elkaar?”

Het kinderwagenmuseum is nog open tot en met 29 juli, daarna heeft de familie drie maanden de tijd om het pand te ontruimen. Marianne Elsinga is inmiddels in gesprek met mensen over een nieuwe locatie in een straal van twintig kilometer rond Nijeveen.