Joan Rolle en Judith Bakker-Beverdam willen graag meer bekendheid aan het fenomeen ‘heksen’ geven.

Heksen Judith en Joan willen hun kennis en creativiteit graag delen: ‘Samen op magisch avontuur’

Joan Rolle en Judith Bakker-Beverdam willen graag meer bekendheid aan het fenomeen ‘heksen’ geven. Martijn Bijzitter

Steenwijk - Ze gaan regelmatig samen op ‘magisch avontuur’: Judith Bakker- Beverdam uit Steenwijk en Joan Rolle uit Nijeveen noemen zichzelf heks. Maar dan in de positieve zin van het woord: Niemand hoeft bang te zijn voor een heks, benadrukken ze. Want de grondregel is dat je niets of niemand schade mag toebrengen.

Niemand wordt dus betoverd, er is geen sprake van zwarte magie, maar alleen maar van witte positieve magie.

Heksenkring

De bijentuin op de Steenwijker Kamp is deze doordeweekse dag omgetoverd tot een heksenkring met allerlei attributen die Judith en Joan als de ‘Magical Witches’ hebben uitgestald. Attributen die voor hen belangrijk zijn bij hun magische avonturen. Ze zijn op zich solitaire traditionele heksen, maar hebben hun kennis en vrouwelijke krachten spontaan gebundeld. Ze zien het meer als een leefwijze met de natuur, de maanfases, de eenvoud, de vier elementen (vuur, aarde, lucht en water) en respect voor Moeder Aarde.

Wat ze vooral graag willen, is mensen vertellen wat voor hen belangrijk is en hun kennis uitdragen. Allerlei plannen liggen klaar voor ná de corona: wanneer er weer festivals, braderieën en kinderfeestjes zijn. De twee hebben elkaar gevonden in creativiteit en enthousiasme. „We hebben een bepaalde leefwijze en kennis, die we graag willen delen.” Ze zijn een ‘heksenkar’ aan het bouwen die ze makkelijk mee kunnen nemen naar evenementen. Daar zitten allerhande attributen in, die ze inzetten bij rituelen, maar ook materialen uit de natuur die gebruikt kunnen worden in creatieve uitingen. Ook brengen ze ‘heksentheater’.

De twee zijn beiden nogal creatief en staan dan ook te trappelen tot ze weer ‘los’ kunnen. Kruidenbuideltjes, Godinnen van klei, krachtflesjes, zelfgemaakte Magische lantaarns zijn één van de mogelijkheden; ze kunnen allerhande workshops geven. Maar ook volle maan ceremonieën en bijeenkomsten voor groepen organiseren de ondernemende heksen. Ook willen ze hun kennis graag delen over geschiedenis, oude culturen en eeuwenoude gebruiken. „Veel is verloren gegaan, wat erg jammer is”, vindt Joan.

De stand van de maan

De stand van de maan, de seizoenen en de vier elementen spelen een belangrijke rol binnen de hekserij. „Als je zit met bepaalde issues kun je bijvoorbeeld bij volle maan een ritueel doen om daarvan af te komen. Nieuwe maan is juist weer heel geschikt voor opbouw en een nieuw begin.” De Magical Witches geven aandacht aan bijvoorbeeld de Oogstmaan, de Jachtmaan, Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november) en Dia de los Muertos. Aanstaande zaterdag (31 oktober) is het Halloween. Een feest dat zijn oorsprong in Engeland vindt en een mix is van heidense en christelijke elementen en legendes. De vroegste vorm van Halloween was ‘Samhain’, ook wel het Keltisch nieuwjaar genoemd. Hiermee werd het einde van de zomer en het begin van de winter ingeluid.

Eenvoud en zuiverheid zijn belangrijk voor de twee vrouwen. „Positieve gedachten horen daarbij. Die kunnen enorm krachtig zijn.” Judith en Joan herkennen veel in elkaar, bijvoorbeeld dat ze allebei ‘lekker gek’ zijn.

Zo reden ze afgelopen zomer net zo makkelijk samen naar het strand op een avond om daar tot diep in de nacht te genieten van de komeet Neowise en als ‘toegift’ zeevonk. „Het was een bijzonder mooi natuurfenomeen waardoor je de wereld als magisch kunt zien”, vertelt Judith. „Een onvergetelijke avond. Heel leuk om dat te kunnen beleven samen met iemand die daar net zo van geniet als ik.”

 

Facebook.com/magicalwitches.nl