Henk Schra uit Staphorst vertelt tijdens VerhalenCafé in Nieuwleusen over zijn werk als teammanager van schaatsers als Patrick Roest, Femke Kok en Kjeld Nuis

Henk Schra is geboren en getogen in Staphorst en woont in Nieuwleusen. 

Henk Schra is geboren en getogen in Staphorst en woont in Nieuwleusen.  Foto: Reggeborgh

Woensdagavond 19 april is Henk Schra te gast in het Verhalen Café Nieuwleusen in Kulturhus de Spil. Schra neemt de bezoekers mee in de wereld van de schaats- en skeelersport. Schra is geboren en getogen in Staphorst en woont in Nieuwleusen.

Zelf beoefende Schra jarenlang de schaats- en skeelersport, waarbij zijn voorkeur ging naar de langere afstanden. Hij heeft veel marathonwedstrijden gereden in de tijd dat ook Dries van Wijhe en de gebroeders Ruitenberg op het ijs stonden. Als bouwvakker maakte hij al snel de switch naar eigenaar van een schaats- en skeeler speciaalzaak in Oldebroek.

In de loop der jaren werd Stouwdam sport een begrip onder de schaatsers en skeeleraars Sinds de verhuizing naar Wezep zijn daar ook racefietsen en mountainbikes aan toegevoegd.

Reggeborgh

Vijf jaar geleden werd Schra benaderd door Gerard van Velde om teammanager te worden van zijn schaatsteam dat verder ging onder de naam Reggeborgh. Vanaf die tijd is het schaatsteam gegroeid van zes naar ruim 25 langebaan schaatsers en zes marathonschaatsers. Het team heeft veel topschaatsers onder de hoede zoals Patrick Roest, Femke Kok, Kjeld Nuis en Stefan Westenbroek uit Ommen.

Als teammanager heeft Schra de schaatsers van zijn team vele medailles zien winnen op ijsbanen over de hele wereld. Het belooft een boeiende avond te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in schaatsen, skeeleren en fietsen. Veel leuke verhalen van iemand die de sport door en door kent en er voor moet zorgen dat binnen het team alles op rolletjes verloopt.

De klapschaats

Is er nog toekomst voor de schaatssport in Nederland, nu er steeds minder ijs is in de winters? En wat moet er gebeuren om het inline-skaten, zoals skeeleren tegenwoordig heet, weer populair te maken? Natuurlijk ontbreekt een professioneel schaatspak deze avond niet en kan men ook de werking van de klapschaats zien.

Het VerhalenCafé opent om 19.30 uur de deuren en Henk Schra gaat van 20.00 tot 22.00 uur zijn verhaal doen. De entree is gratis, maar de organisatie wil graag weten hoeveel mensen er komen. Aanmelden heeft de voorkeur en dat kan via de Facebookpagina van Kulturhus de Spil of via: verhalencafenieuwleusen@gmail.com.