Henk en Lijsje Brinkman uit Staphorst wonen in het monument van het jaar

Henk (62) en Lijsje (60) Brinkman uit Staphorst mogen hun boerderij aan de Oude Rijksweg 88 in Staphorst een jaar lang monument van het jaar noemen. Ze kregen de plaquette zaterdagochtend uit handen van Jouk Huisman van de monumentenadviesraad.

Henk en Lijsje krijgen de bordjes.

Henk en Lijsje krijgen de bordjes. Foto: Streekredactie/Eelco Kuiken

Het echtpaar heeft het achterhuis van de hoeve in oude staat gerestaureerd en achter de woning wordt op authentieke wijze een nieuwe schuur gebouwd. Omdat dit met liefde voor het oude gebouw gebeurt en ze dus met oog voor het verleden en toch in het heden hun woning verbouwen, is hun boerderij monument van het jaar geworden.

Twintig jaar adviesraad

De monumentenadviesraad die in Staphorst altijd het monument van het jaar uitkiest en ook de Open Monumentendag organiseert, bestaat twintig jaar. Volgens Jouk Huisman is de grootste verdienste dat vooral jongeren de waarde van hun monumenten zijn gaan zien en er daardoor veel huizen met oog voor het verleden worden gerestaureerd, waardoor de gemeente Staphorst uniek blijft, ook in deze tijd. „De vraag die oudere eigenaren vaak nog stellen: kan het gesloopt worden. Jongeren zien meer de waarde van hun woning. Er is al veel bereikt, maar er is ook nog veel werk te doen.”

Wethouder Lucas Mulder van de gemeente Staphorst, die ook aanwezig was, zei het vooral belangrijk te vinden dat een dergelijke beweging van waardering hebben voor de authentieke boerderijen, van onderop moet plaatsvinden en dat dit gelukkig meer en meer gebeurt.