Hennie Benak uit Ruinerwold krijgt lintje na het zien van een mini-Boerendrokte

Supervrijwilligster Hennie Benak uit Ruinerwold heeft een lintje ontvangen. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Hennie Benak uit Ruinerwold heeft vrijdagavond op bijzondere wijze een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Ze zag in museumboerderij De Karstenhoeve een mini-Boerendrokte-toneelstukje waar burgemeester Inge Nieuwenhuizen haar opwachting maakte.

De eerste burger had al eens eerder toneelgespeeld in De Karstenhoeve, samen met haar partner Rob Joosten tijdens Boerendrokte, maar de 71-jarige Hennie had nooit gedacht dat dit stuk toneel haar een echte koninklijke onderscheiding opleverde.

Dat was inderdaad geen toneel, vrijwilligster Hennie Benak werd voor een groot publiek voorzien van het eervolle lidmaatschap van de orde van Oranje Nassau. De geboren Ruinense was zichtbaar verrast, zeker toen tijdens deze vrijwilligersavond de deur van de opkamer openzwaaide en er een stoet familie tevoorschijn kwam. Die hadden daar ongeveer een uur moeten wachten tot het moment suprême.

Boerenjongens

Het lintje kwam haar zeker toe. Hennie is al ruim 25 jaar actief voor de museumboerderij, eerst als secretaris toen het nog een gemeentelijke museumboerderij was, vanaf 1998 was ze druk voor de stichting Museumboerderij De Karstenhoeve die ze mede oprichtte.

Ze deed niet alleen alle voorkomende secretariële werkzaamheden, maar hield zich bezig met de antiekveilingen, de perenverkoop en de inrichting van tentoonstellingen, maar deed de was (en strijk) en maakte de ‘boerenjongens’, het nostalgische drankje dat daar nog steeds verkocht wordt. „Dat wil ik dan wel eens proeven”, zei de burgemeester, die Hennie Benak een bescheiden vrouw noemde, maar wel een die goud waard is. Overigens werd duidelijk dat Hennie gewoon actief blijft: ze neemt wel afscheid van haar bestuurlijke taken, maar is beschikbaar voor de antiekveiling, de was en de boerenjongens.

Gymnastiek en bloemen

Hennie was van 1982 tot 1988 ook secretaris, jurylid en vrijwilligster bij wedstrijden bij gymnastiekvereniging TOVOS in Ruinerwold. Ze deed dat werk altijd met grote passie en toewijding. In de jaren 2018, 2019 en 2022 hielp de actieve Hennie Benak tevens als hinderniscontroleur mee bij de Havelter Survivalrun. Toen de burgemeester hier over begon, glunderden enkele gezichten van kleinkinderen.

Voor het Zomerfeest Oosteinde van de Buurtvereniging Oosteinde maakt Hennie Benak sinds 2008 tot heden de bloemstukken om de feesttent op te vrolijken in het thema dat aan de orde is. Ook maakt zij voor een aantal deelnemers de bloemstukken op de tractoren.

Nieuws

menu